Maximum snelheid binnen de bebouwde kom terug naar 30km/u

WEST-FRIESLAND – De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen om de maximum snelheid die nu standaard binnen de bebouwde kom mag worden gereden, 50km/u, naar 30km/u terug te brengen.

Door de snelheid terug te brengen van 50 naar 30km/u neemt de verkeersveiligheid vooral voor kinderen toe. Suzanne Kröger(GL) zegt hierover: “Vooral de kinderen en voetgangers hebben bij het verlagen van de maximale snelheid veel meer kans om een ongeval met een auto te overleven dan met de huidige 50km/u.

Ook verschillende organisaties zijn voorstander, zoals de RAI Vereniging, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Verenigde Naties. Ook de Fietsersbond is verheugd en benadrukt dat de nieuwe snelheidsnorm niet zomaar een kwestie is van andere bordjes ophangen. Directeur Esther van Garderen zegt tegen verkeersnet.nl: “Gemeenten moeten echt goed kijken naar de inrichting van straten waar je 30 mag. Als een straat nog steeds de uitstraling heeft van een 50-weg, dan blijven mensen in de verleiding komen om harder te rijden.”

Foto: 30km/u zone in Enkhuizen

Reageer op dit onderwerp