‘Langdurig lenteweer in februari zeer uitzonderlijk’

WEST-FRIESLAND – Nederland beleeft vanaf vandaag een hele week met lenteweer, en dat in de winter. De hoge temperaturen zijn zeer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar en er kunnen heel wat warmterecords sneuvelen.

Met 15-19 graden halen we deze week temperaturen die normaal zijn voor mei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel warmterecords op het spel staan. Zo is van zaterdag tot en met woensdag elke dag kans op een datum-warmterecord in De Bilt. Woensdag zou het in Limburg 20 graden kunnen worden en dan komen we zelfs in de buurt van het absolute record voor de winter. De hoogste wintertemperatuur ooit gemeten in heel Nederland bedraagt namelijk 20,5 graden. Dit record is nog maar een paar jaar oud en werd genoteerd op 27 februari 2019 in het Limburgse Arcen.

Warme dagen met 20 graden of meer zijn overigens uiterst zeldzaam in de winter. Naast 27 februari 2019 is het alleen op 24 februari 1990 en 26 februari 1900 20 graden geweest in Nederland. Het werd toen respectievelijk 20,4 en 20,0 graden in Oost-Maarland en Epen (beide Limburg) en in het jaar 1900 werd het 20,3 graden in Winterswijk.

Uitzonderlijk lenteweer na ijskoude schaatsweek

Jaco van Wezel,meteoroloog bij Weeronline, zegt hierover: . “Het is opvallend dat Nederland in een week tijd van de winter helemaal doorschiet naar de lente. Terwijl het vorige week nog dag en nacht vroor, ligt de temperatuur nu wel 30 graden hoger. Zulke enorme temperatuurverschillen in zo’n korte tijd zijn erg bijzonder en komen bijna nooit voor. Alleen februari 2012 is vergelijkbaar met wat we nu beleven. Toen was het wel minder zacht dan het nu wordt.

Zo makkelijk als deze week warmterecords worden gebroken, zo moeilijk komt het tot kouderecords. Het ijskoude winterweer dat we een week geleden hadden heeft tot geen enkel kouderecord geleid. Sterker nog, de temperatuur kwam niet eens in de buurt van recordkoude waardes. Het is veelzeggend dat met speels gemak warmterecords worden gebroken en kouderecords bijna nooit. Dat heeft alles te maken met de opwarming van het klimaat.

Foto: Pixabay