Verdwijnen DEEN Supermarkten valt bij velen niet in goede aarde

HOORN – Het verdwijnen van DEEN Supermarkten uit het straatbeeld in Hollands Kroon valt bij veel klanten niet in goede aarde, zeker nu duidelijk is dat veel winkels van DEEN later dit jaar worden omgebouwd naar Albert Heijn. Voor veel mensen ging de voorkeur uit naar de Vomar en niet naar Albert Heijn, de meest gehoorde reden is de prijs van Albert Heijn die niet tot de goedkopere supermarkten behoort.

Maar niet alleen bij klanten van DEEN Supermarkten kwam het nieuws koud op het dak, ook bij het personeel is veel ergernis omdat velen het uit de media moesten vernemen dat ‘hun’  DEEN is verkocht aan drie partijen.  Velen kregen het e-mailtje dat DEEN naar hun personeel heeft gestuurd later binnen dan het persbericht dat naar de media is verstuurd.

Maar ook bij vakbond FNV kwam de verkoop hard binnen. Zo laat het FNV weten dat zij zeer verbaasd waren toen zij het nieuws uit de media moesten vernemen en niet door DEEN zelf eerst op de hoogte werden gesteld. Ook over de belofte dat er geen filialen zullen sluiten is het FNV nog argwanend en zegt dat mocht dit toch gebeuren zij ontslag voor het personeel van dat filiaal niet zullen accepteren.

Wel heeft het FNV begrip voor de familie DEEN over de verkoop van het familiebedrijf.  Zoals deze website gisteren al meldde is de grootste reden voor verkoop de verliesgevende online winkel die enkel door een enorme investering winstgevend gemaakt kan worden, waarop werd besloten om het familiebedrijf te verkopen.. Een overname prijs is niet openbaar gemaakt maar insiders in de retailwereld schat dat de overname prijs voor DEEN ergens tussen de 500 en 650 miljoen euro zal liggen. Deze insiders zeggen ook dat de verkoop van DEEN op een goed moment is gedaan, de supermarkten draaien top omzetten door de coronacrisis, draaien hogere winsten dan ooit te voor en dus is de overname prijs ook hoger dan eerst.

Maar deze insiders zetten ook een vraagteken bij de overname.  ‘Straks als het leven weer normaal is, zullen de omzetten en de winsten weer gaan dalen bij de supermarkten, en dan moet blijken of de drie partijen zich niet overboden hebben.

Voor Albert Heijn komt de koop als een geschenk uit de hemel, als grootste supermarktketen van Nederland was Albert Heijn in Noord-Holland door de aanwezigheid van DEEN juist niet de grootste. Albert Heijn moest jarenlang opboksen tegen de Westfriese mentaliteit van zaken doen van DEEN, dat is nu voorbij en door de overname kan Albert Heijn ook een lange neus trekken naar concurrent Jumbo die naast het net vist.

De overname is pas definitief als het ACM toestemming voor de overname heeft gegeven, deze kan nog roet in het eten gooien en eisen van de drie partijen dat winkels moeten worden verkocht om zo meer concurrentie te krijgen.

Reageer op dit onderwerp