Datalek GGD: persoonsgegevens gestolen door medewerkers GGD

WEST-FRIESLAND – Medewerkers van de GGD hebben persoonsgegevens gestolen. Deze gegevens gaan over het testen op het coronavirus en mogelijk het bron- en contactonderzoek. De politie heeft zaterdag 23 januari 2021 twee mannen aangehouden op verdenking van computervredebreuk. De mannen worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19 testen.

Op vrijdag 22 januari kregen politie en OM meldingen van de GGD dat er op Telegram persoonsgegevens uit een GGD-systemen te koop zouden worden aangeboden. Hierop startte het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland direct een onderzoek. Dit onderzoek leidde al snel naar twee medewerkers van het callcenter van de GGD. De politie spoorde ze direct op. De verdachten bevonden zich zaterdagavond beiden in Amsterdam, waar ze zijn aangehouden en overgebracht naar een cel. Het gaat om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. De woningen van de mannen werden doorzocht; computers zijn in beslag genomen.

Vragen?

De GGD heeft een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden gemaakt. Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Bel dan met het speciale telefoonnummer van de GGD: 085-1308226. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 9.00 tot 21.00 uur.

Onderzoek van de politie

De gegevens bevatten onder andere naam, adres, BSN, telefoonnummer, e-mailadres, testuitslag en testlocatie. Of de gegevens ook zijn verkocht en om wie zijn of haar gegevens het gaat, maakt deel uit van het politieonderzoek. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de politie.

Reageer op dit onderwerp