‘Financieel kwetsbaren niet extra laten lenen voor verduurzaming’

WEST-FRIESLAND – De VEH ziet in het AFM-onderzoek de bevestiging van het pleidooi van de VEH dat kwetsbare huishoudens niet gedwongen mogen worden om extra te lenen voor het verduurzamen van hun huis.

Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, zegt in een reactie: “De situatie voor ruim 80.000 huiseigenaren met een risicovolle hypotheek zal verder verslechteren als zij tienduizenden euro’s bovenop hun huidige hypotheek moeten lenen voor de verduurzaming van hun woning. Samen met het Nibud concludeerden wij vorig jaar dat ruim 100.000 huiseigenaren niet in staat zijn deze uitgaven te financieren.”

Verduurzaming en schulden

Het moment dat hun hypotheek afloopt, valt voor veel mensen samen met de periode waarin het pensioen aanvangt en het inkomen daalt. Tegelijk vervalt meestal de hypotheekrenteaftrek en kunnen de kosten van verduurzaming van de woning de schulden in nog verhogen,” aldus Stolwijk

Vereniging Eigen Huis raadt huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek aan tijdig te onderzoeken of de hypotheek verlengd kan worden en actie te ondernemen als dat nodig is. De kosteloze hypotheekscan van de VEH helpt daarbij.

Reageer op dit onderwerp