Waarom je je kind aan judo zou moeten laten doen!

WEST-FRIESLAND – Vraag je je als ouder ook wel eens af wat voor sport je kinderen dit jaar zullen kiezen? Misschien kun je ze een handje op weg helpen en judo voorstellen. Waarom? De sport wordt niet alleen steeds populairder, maar is ook nog eens heel goed voor kinderen.

Wat is judo?

Judo is een vechtsport dat oorspronkelijk uit Japan komt. Bij judo is het de bedoeling dat je je tegenstander op de rug krijgt binnen een bepaald terrein, vaak afgebakend door een judomat, waarbij je probeert zelf niet uit balans te raken. Ligt je tegenstander eenmaal op de grond? Dan probeer je hem of haar te controleren door middel van een houdgreep, armklem of verwurging.

Goed voor de lichamelijke ontwikkeling

Judo is heel goed voor de lichamelijke ontwikkeling van een kind. Zo werken ze op een speelse manier aan hun motorische vaardigheden en een betere conditie. Judo kent namelijk veel verschillende oefeningen waarbij ze moeten rollen, springen, en zich op allerlei manieren moeten verplaatsen.

Regels leren respecteren

De eerste paar trainingen zal het kind kennismaken met de rituelen die horen bij judo. Denk aan de mat groeten, het verbod om met schoenen op de mat te komen, de judotrainer begroeten aan het begin van de les, en de tegenstander groeten voor de start van elke oefening. Kortom: respect is ontzettend belangrijk op de mat, en dat wordt overgebracht op de kinderen.

Meer zelfvertrouwen

Judo zorgt ervoor dat kinderen leren vallen en opstaan zonder zich pijn te doen, wat weer zorgt voor minder angsten. Daarnaast is de sport heel goed voor hun weerbaarheid en leren ze om zelfverzekerd te zijn. Ze worden er dus een stuk sterker door!

Leren volhouden

Door judo krijgen kinderen meer doorzettingsvermogen en leren ze zich beter te concentreren. Dat komt onder andere doordat de band om de judogi (het judopak) kan worden omgewisseld voor een andere kleur. Dit is eigenlijk een soort bekroning voor de geleverde prestaties en laat kinderen inzien dat ze hun band kunnen omruilen voor een andere kleur wanneer zij goed meewerken in de lessen.

Medicijn tegen agressie

Veel mensen denken dat judo agressie en geweld in de hand werkt, maar judo zorgt juist voor het tegenovergestelde. Judo draagt beheersing uit, en hierdoor leert een kind gevechten buiten de judozaal te vermijden.

 

Ergens bijhoren

Tot slot zorgt judo ervoor dat kinderen het gevoel krijgen dat ze ergens bij horen. Dat komt doordat het groepsgevoel bij judo veel sterker aanwezig is dan bij veel andere teamsporten.