Verlichte graven Koggenland enkel na toestemming gemeente

KOGGENLAND – Meer en meer mensen willen ter nagedachtenis aan hun overleden familieleden een grafsteen met verlichting op het graf plaatsen. Helemaal nieuw is het niet, er zijn al legio graven waar een klein lampje brand die op zonne-energie werkt maar verlichte grafstenen is nieuw.

Nieuw is het idee niet, zeven jaar geleden werd in het tv-programma ‘Het beste idee van Nederland’ een lantaarn gepresenteerd die 30 dagen kon blijven branden. De bedenker van deze lamp had zijn kind verloren en wilde niet dat deze in het donker achterbleef op de begraafplaats. Nu is er dan de mogelijkheid om een graf te voorzien van een lichtgevende element die overdag wordt opgeladen en als het donker wordt gaat branden..

In een reactie laat de gemeente Koggenland weten dat in het beginsel wel mag maar dat een grafbedekking altijd intern wordt beoordeeld op representativiteit en of het past in de omgeving.