Verlichte grafstenen op begraafplaatsen Hoorn is geen probleem

HOORN – Meer en meer mensen willen ter nagedachtenis aan hun overleden familieleden een grafsteen met verlichting op het graf plaatsen. Helemaal nieuw is het niet, er zijn al legio graven waar een klein lampje brand die op zonne-energie werkt maar verlichte grafstenen is nieuw.

Voor de gemeente Hoorn is een verlichte grafsteen geen probleem, mits er geen netstroom voor nodig is en het grafmonument van duurzame materialen is gemaakt. Woordvoerder Martin Schuijt van de gemeente Hoorn zegt hierover tegen de redactie: “Voor alle graven geldt dat het ontwerp van de steen geen afbreuk mag doen aan de begraafplaats. De gemeentelijke begraafplaatsen zijn voor iedereen dagelijks toegankelijk bij daglicht. De openingstijden zijn een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang, dus nachtelijk bezoek is niet toegestaan. Er zijn momenteel wel graven waar is gekozen voor een lantaarn of vaas op het graf, om een kaarsje te kunnen branden.

Nieuw is het idee niet, zeven jaar geleden werd in het tv-programma ‘Het beste idee van Nederland’ een lantaarn gepresenteerd die 30 dagen kon blijven branden. De bedenker van deze lamp had zijn kind verloren en wilde niet dat deze in het donker achterbleef op de begraafplaats.

Nu is er dan de mogelijkheid om een graf te voorzien van een lichtgevende element die overdag wordt opgeladen en als het donker wordt gaat branden..

Reageer op dit onderwerp