SED-gemeenten zoeken naar effectieve bestrijdingsmethode voor de Japanse Duizendknoop

SED – Net als andere gemeenten in Nederland zijn de SED-gemeenten op zoek naar een effectieve bestrijdingsmethode voor de Japanse Duizendknoop. De nieuwe ontwikkelingen en technieken om deze plant te bestrijden worden dan ook op de voet gevolgd.

Nu is de gemeente Amsterdam als test begonnen met het verwarmen van de grond tot 80 graden om zo de Japanse Duizendknoop met wortel en al uit te roeien. Deze methode staat nog in de kinderschoenen en de gemeente Amsterdam wacht de uitkomst van deze manier af of men verdergaat met deze manier om deze woekerplant aan te pakken.

Woordvoerster Ilma Tjeertes zegt tegen de redactie: “Ook in onze gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zij we begonnen met een proef. Daarbij worden de bladeren en wortels met heet water behandeld. We delen samen met gemeenten in de regio de ervaringen en resultaten met de huidige bestrijdingsmethoden. De proef in Amsterdam volgen wij met belangstelling. Omdat de resultaten hiervan nog niet bekend zijn, kunnen wij hierover nu nog niets zeggen.”

Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld, Medemblik en Hollands Kroon, maken gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen als Roundup die in dit soort gevallen wel door overheden mag worden ingezet om woekerplanten te vernietigen.

Mensen die de Japanse Duizendknoop in de tuin hebben staan en deze verwijderen moeten er ook voor zorgen dat de plant in zijn geheel weg wordt gehaald er er geen enkel stukje wortel overblijft, blijft er ook maar een paar centimeter van deze woekerplant over dan zal deze het groeiseizoen erop gewoon weer uitgaan groeien en verdergaan met woekeren.