Wat is een notaris?

Een notaris wordt gebruikt bij verschillende opdrachten ter legalisering en controlering van documenten. Deze documenten gaan vaak over belangrijke zaken die bij wens formeel staan beschreven en moeten worden nageleefd. De notaris zal assisteren bij het opstellen van deze documenten en zal bij controle ervoor zorgen dat de betreffende documenten juridisch sterk staan. Hierna worden de document gelegaliseerd en naar een register verstuurd waarnaar het in het Nederlandse systeem vast staat.

Wat voor functies heeft een notaris?

De notaris heeft diverse functies. Deze functies beginnen bij het opstellen van een document. Hierbij helpt de notaris bij het formuleren van de gemaakte afspraken en zal het alles schriftelijk sterk neerzetten. Dit is enorm belangrijk als het gaat om zaken die juridisch in twijfel kunnen worden getrokken. Wanneer een document is opgemaakt door een notaris en hierna is gelegaliseerd kan bij een juridisch proces niet worden uitgeweken. Dit helpt enorm bij zaken zoals de opstelling van statuten bij het oprichten van een onderneming. Wanneer toch een zakenpartner anders denkt over afspraken en het juridisch wilt aanvechten zal de rechter als eerst de documenten erbij pakken die door een notaris bij oprichting zijn opgesteld en gecontroleerd. In deze documenten kan geen speling worden gevonden waarnaar het snel duidelijk is of de afspraken inderdaad zijn nageleefd. Dit maakt voor vele Nederlanders essentieel in verschillende situaties om een notaris erbij te roepen. Daarnaast is het zelfs verplicht bij sommige zaken om een notaris in te lichten. Denk hierbij ook aan het oprichten van een onderneming. Indien dit niet het geval was zullen alle opgemaakte afspraken constant in geding zijn. Dit willen we ten alle kosten vermijden.

Wat zijn de voordelen van een notaris?

Er zijn verschillende voordelen die een notaris biedt aan haar klanten. Wanneer documenten worden opgesteld zal er nooit onduidelijkheid zijn omdat de notaris iedereen bij elke afspraak alles inlicht. De notaris zal een brede uitleg geven totdat het duidelijk is. Ook kan er niet door één van de twee partijen stiekem niet afgesproken afspraken in de documenten worden verwerkt. Dit zie je vaak gebeuren in andere landen zoals de Verenigde Staten. Wij hebben in Nederland ervoor gekozen hierdoor om een notaris verplicht te stellen bij het opstellen van verschillende documenten. De notaris zal altijd de afspraken naleven en zal nooit zonder aanwezigheid van beide partijen afspraken wijzigen. Als het gaat om een testament opstellen zul je altijd wensen dat alle afspraken inderdaad ook na het overlijden worden nageleefd. Hierdoor weet je zeker dat alles goed vaststaat.

Hoe selecteer je de beste notaris?

De beste notaris kan worden gevonden via een website die notarissen vergelijkt. Wij adviseren om notarissen te vergelijken. Deze website heeft de functie om notarissen te vergelijken. Ook heeft de website een breed kenniscentrum aan artikelen over alle onderwerpen die betrekking hebben op het inzetten van een notaris. Door deze artikelen te lezen kan voorbereiden werk worden verricht voordat je een notaris inzet waardoor geld kan worden bespaard.

Reageer op dit onderwerp