Noodkreet winkeliers: “Kabinet laat klanten bestellen en afhalen”

WEST-FRIESLAND – Een noodkreet van de winkeliers die de deuren al sinds 18 december 2020 dicht moeten houden. Ze willen dat het kabinet toestemming gaat geven dat klanten kunnen bestellen en die op afspraak kunnen afhalen, maar ook willen de winkeliers een hogere voorraadvergoeding van 25.000 euro op elke 100.000 euro voorraad.

Algemeen directeur Jan Meerman van de overkoepelende organisatie INretail: “Kabinet als je besluit tot een winkel lockdown kom dan in ieder geval met een realistische vergoeding over de brug,” roept INretail op. “Er is twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding gereserveerd, maar zelfs behoudende berekeningen tonen dat de totale schade richting een miljard euro gaat. Help al die in de kern gezonde familiebedrijven die vaak al generaties bestaan om te overleven. Nu moet je geen zuinige boekhouder zijn. Alles ligt nog vol met spullen van de feestdagenperiode en wintervoorraad nu de uitverkoop compleet in het water valt. De winkelvoorraad heeft een enorme waarde en moet grotendeels afgeschreven worden. Een realistische vergoeding is keihard nodig om te overleven. In de vergoedingsregeling zijn nu geen verschillen tussen branches verwerkt en daardoor past de regeling niet. Meer maatwerk is nodig.

Steeds nijpender
Iedere dag wordt de situatie nijpender. Ondernemers zoeken wanhopig naar perspectief en kloppen massaal bij INretail aan. Leveranciers willen voorjaarsgoederen leveren, maar alle winkels in ons land puilen nog uit met onverkochte winterspullen. En door alle gemiste omzet kunnen nieuwe voorraden niet betaald worden. Zo kan het nieuwe seizoen niet van start bij lockdown versoepelingen en stort het bedrijfsmodel in elkaar. De situatie infecteert de hele bedrijfskolom waarin honderdduizenden mensen werken.

Winkel in de wijk failliet
INretail wil ook dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt. “Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken. Dat kan veilig. Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown. Maak dat dan mogelijk. Vanaf maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak. Nu gaat de winkel in de wijk, failliet terwijl dat te voorkomen is.”

Reageer op dit onderwerp