Vaccinatie tegen corona staat op punt te beginnen in West-Friesland

WEST-FRIESLAND – Gisteren is het startschot gegeven van de grootste vaccinatiecampagne uit de geschiedenis. Vanaf vrijdag 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land open. GGD Holland Noorden verzorgt de vaccinatie van de zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg vanaf die datum in Alkmaar. Totaal gaat het voor de regio Noord-Holland Noord om ongeveer zeventienduizend zorgmedewerkers.

Volgens woordvoerder Harry Katstra van GGD Hollands Noorden wordt op het Evenemententerrein aan de Olympiaweg een tijdelijke accommodatie gebouwd waar de vaccinaties worden gegeven. “Daar kunnen alleen zorgmedewerkers terecht die van hun werkgever een uitnodiging hebben ontvangen. Zolang een medewerker nog geen brief heeft ontvangen van de werkgever is het niet mogelijk een afspraak te maken bij het landelijk callcenter.

Deze week is ook gestart met de vaccinatie van medewerkers uit de directe COVID-zorg. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, COVID-afdelingen en ambulancemedewerkers. Dit gebeurt in verschillende ziekenhuizen. Het inenten van verpleeghuisbewoners, mensen met een verstandelijke beperking in een instelling en huisartsen staat volgens Katstra in de startblokken. “De startdatum is afhankelijk van de goedkeuring van het volgende vaccin.”

De verwachting is dat alle Nederlanders die voor vaccinatie in aanmerking komen over negen maanden zijn gevaccineerd. In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft minister De Jonge dat dan wel alle bestelde vaccins tijdig geleverd moeten zijn. “De levering van vaccins is leidend voor de snelheid van de vaccinaties”, zo meldt hij in de brief. Op dit moment is nog niet bekend waar de vaccinatie in onze regio gaat plaatsvinden voor de grote doelgroep 18 tot 60 jarigen gaat plaatsvinden. GGD Hollands Noorden onderzoekt wat hiervoor de beste plekken zijn.

Reageer op dit onderwerp