Alles over het Wft-basis: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Een Wft-diploma is een duidelijke accreditatie voor het kennisniveau van een financieel adviseur. Buiten financieel adviseur zijn er nog veel vacatures die de eis van een Wft-diploma stellen. Het behalen van je Wft basis is daarom erg belangrijk. 

Er zijn verschillende Wft-diploma’s die je kunt behalen. Je begint bij Wft basis en breidt hier verder op uit. Het diploma Wft basis is hierbij de belangrijkste, dit is namelijk ook echt de basis voor de andere diploma’s. We behandelen in dit artikel de verschillende Wft-diploma’s en wat je hier allemaal bij leert en kunt doen.

Het Wft basis diploma

Het diploma Wft basis zorgt voor een gedegen basiskennis van de financiële markt. Hiermee voldoen de meeste adviseurs aan de wettelijke eisen om hun vak uit te mogen voeren. Met het Wft basis diploma verkrijg je veel relevante financiële kennis waarmee jij je werk goed kunt uitvoeren. In het specifiek ben je in staat om klanten te adviseren op het gebied van sparen, betalen en verzekeren.

Tijdens de Wft basis behandel je onderwerpen rondom de financiële markt, wet- en regelgeving en het bankwezen. Daarbij leer je algemene financiële vaardigheden. Je kunt je buiten je Wft basis nog verder specialiseren in bepaalde onderwerpen binnen de financiële markt. Hiervoor zijn verschillende Wft-diploma’s beschikbaar.

Verschillende Wft-specialisaties

Na het behalen van je Wft basis diploma, over de algemene markt, wil je misschien ook bepaalde producten kunnen behandelen of een specifieke dienstverlening kunnen verlenen. Hiervoor moet je je specialiseren met de Wft-specialisaties. Er zijn genoeg specialisaties om je in te verdiepen na het behalen van je Wft-basis diploma. Wil je bijvoorbeeld particulieren advies geven rondom schadeverzekeringen? Behaal het Wft-diploma ‘Schade Particulier’. Er zijn 8 mogelijke specialisaties die je kunt behalen. Je moet hiervoor wel eerst je Wft-basis hebben behaald.

We zetten de specialisaties voor je op een rij

  • Wft Zorg
  • Wft Consumptief Krediet
  • Wft Schade Particulier
  • Wft Vermogen
  • Wft Inkomen
  • Wft Schade Zakelijk
  • Wft Hypothecair Krediet
  • Wft Pensioen

Hieronder gaan we kort in op de verschillende Wft-specialisaties.

Wft Zorg

Je wilt alles weten over het zorgstelsel in Nederland en de hierbij horende ziektekostenverzekeringen. Hiervoor heb je de beroepskwalificatie Wft Zorg nodig.

Je kent onder andere het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen en aanvullende pakketten en kunt alle vragen rondom zorgverzekeringen beantwoorden.

Wft Consumptief Krediet

Beschik je over de Wft Consumptief Krediet? Dan mag je de gegevens en kredietbehoefte van de klant analyseren voor consumptieve bestedingsdoelen. Je beoordeelt de leencapaciteit, kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

Wft Schade Particulier

Als schadeadviseur heb je de Wft Schade Particulier nodig. Zo kun je bemiddelen in particuliere schadeverzekeringen zoals auto-, woon-, reis-, rechtsbijstand- en vele andere verzekeringen.

Wft Vermogen

Heb jij het Wft vermogen behaald? Dan mag je jezelf vermogensadviseur noemen. Deze adviseur adviseert natuurlijke personen in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. Expliciet over voorzieningen die de bestemming hebben voor het pensioen, voor specifieke toekomstige uitgaven of een vrij te besteden vermogen.

Wft Inkomen

Met het Wft inkomen kun jij specifiek adviseren over het inkomen van personen. Als inkomensadviseur adviseer je over inkomensrisico tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook kun je schadebehandelingen afwikkelen, klanten begeleiden over re-integratietrajecten én je weet de ins en outs van de dienstverlening van Arbo-instanties.

Wft Schade Zakelijk

Wil je zakelijke klanten adviseren over verschille schaderisico’s? Dan moet je in het bezit zijn van het Wft Schade Zakelijk.

Je bemiddelt in zakelijke schadeverzekeringen en kunt onderscheid maken tussen materiële en vermogensbeschermende schadeverzekeringen. Kortom, met de Wft schade zakelijk heb je op zakelijk gebied tal van opties om klanten te adviseren.

Wft Hypothecair Krediet

Als hypotheekadviseur is het belangrijk dat het plaatje past bij de wensen en toekomstplannen van je klant. Je weet de behoefte van de klant in kaart te brengen en beschikt over de juiste vaardigheden die nodig zijn om je klanten van kwalitatief goed advies te voorzien.

Wft Pensioen

Wil jij over de kennis beschikken om de risico’s die betrekking hebben op de pensioenvoorziening in kaart te brengen? Behaal dan je Wft Pensioen.

Zo weet je wat de gevolgen van bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn voor de pensioenopbouw van je klanten.  Zo kun je het beste advies geven omtrent dit onderwerp.

Verschillende Wft-specialisaties combineren

Het is ook mogelijk om, na het behalen van de Wft basis, verschillende Wft-specialisaties te combineren. Voor sommige functies is het nodig om meer dan een Wft-diploma te behalen. Je kunt de combinatie bijvoorbeeld gebruiken om particuliere en/of zakelijke klanten in complexere vraagstukken bij te staan. Voor deze functies is het vaak van belang om meerdere Wft-diploma’s te bezitten.