Gemeenteraad Hoorn betrekt burgerinitiatief referendum Coen bij stadsgesprekken

HOORN – De Hoornse raad besloot dinsdag 8 december om het burgerinitiatief om een referendum te houden over het standbeeld van J.P. Coen mee te nemen in de aangekondigde stadsgesprekken.

1200 inwoners

Namens 1.200 Hoornse inwoners diende Rik Meester een burgerinitiatief in om de aangekondigde stadsgesprekken te beëindigen met een referendum over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Deze burgerraadpleging zou moeten bepalen of het standbeeld wordt verplaatst, of moet blijven staan. Verplaatsen zou kunnen naar de tuin van het Westfries Museum of een andere locatie. Bij de optie om het standbeeld te laten staan zouden inwoners kunnen kiezen om het in huidige vorm te laten staan, of met een creatieve toevoeging. Deze creatieve toevoeging zou een visuele weergave kunnen zijn van de discussie die rond het standbeeld speelt.

Gewogen uitslag

Volgens de indieners leeft het onderwerp ‘Coen’ en zijn inwoners bang dat alleen degene met de luidste stem gehoord zullen worden. Een referendum zou dit ondervangen, omdat alle inwoners dan een gelijke stem hebben. Zo kan volgens de indieners worden toegewerkt naar een gewogen uitslag en wordt de verantwoordelijkheid gedeeld met alle inwoners. Daarnaast zien Meester en de 1.200 ondertekenaars van het burgerinitiatief een referendum als een unieke kans voor Hoorn om op de kaart te zetten als een stad die zich blijvend wil verhouden tot de wereld om zich geen. En om antwoord te geven op de vraag wat we als samenleving ‘400 jaar na dato’ hebben geleerd.

Meenemen in stadsgesprekken

Net als bij het eerdere burgerinitiatief over het standbeeld van Coen sprak de raad zijn waardering uit voor de betrokkenheid van de indieners van het initiatief. De raad besloot echter ook nu om nu niet in te gaan op dit verzoek. Het gemeentebestuur heeft eerder dit jaar gezegd in gesprek te willen gaan met de stad, maar dat dit een open en breed gesprek moet zijn, zonder voorgenomen uitkomst.

Eerder maakte burgemeester Jan Nieuwenburg bekend dat hij hoopt dat in het eerste kwartaal van 2021 een start gemaakt kan worden met de stadsgesprekken.

 

Reageer op dit onderwerp