Friesland verkennen vanaf het water

Nederland is een waterland. Wist je dat ons kikkerlandje ruim 10.000 kilometer aan bevaarbaar water heeft? Dat maakt Nederland bij uitstek geschikt voor watersporten, maar geeft ook genoeg reden om Nederland eens vanaf het water te ontdekken. In dit artikel delen we een aantal hele mooie locaties om te varen in Friesland. Benieuwd? Lees dan vooral even verder! 

Varen in Friesland

Het is natuurlijk geen geheim dat Friesland een groot deel van haar charme te danken heeft aan het water. Friesland bestaat namelijk voor 50% uit water! Dat maakt de wateren van Friesland bij uitstek geschikt voor zeiltochten, surfen, maar ook voor een tocht met een Maril sloep om de Elf Steden te verkennen. Je kunt een boot huren of kopen. Afgelopen zomerperiode zijn de bootverkopen zelfs naar een ongekend hoogtepunt gestegen. De wereldwijde pandemie uitbraak is daar oorzaak van. Doordat veel Nederlanders hun vakantie door de vingers zagen glippen, zijn ze op zoek gegaan naar een alternatief. Vooral tweedehands boten tot €20.000 gingen als warme broodjes over de toonbank.

Sneek, Waddenzee en het IJsselmeer

Sneek is een unieke plek om doorheen te varen. Dat blijkt ook wel uit de drukte. Vooral Sneekweek is een hoogtepunt waar het hele dorp wordt overspoeld door toeristen. Tijdens de Sneekweek zijn er dagelijks zeilwedstrijden in verschillende categorieën. Wil je drukte liever ontwijken? Dan kun je ook varen op de Waddenzee. Enige ervaring wordt wel geadviseerd, dus zorg dat je de nodige ervaring hebt opgedaan. De Waddenzee geeft je veel vrijheid om te bepalen of je dicht bij het land wilt blijven of echt volledig op het water wil zitten. Ook het IJsselmeer is een uniek vaargebied om een keer te ontdekken. Let wel! Je hebt een vaarbewijs 2 nodig, als de boot sneller dan 20 km/uur vaart of langer is dan 15 meter.

Andere vaarroutes

Er zijn natuurlijk nog veel meer vaarroutes die een geweldige belevenis zijn. Je vindt op Friesland.nl alle vaarroutes. Er zullen ongetwijfeld vaarroutes zijn die je nog niet als je broekzak kent. Het is toch zonde als je als bootbezitter alleen op de door jou bekende vaarroutes zou varen, want er zijn genoeg bezienswaardigheden en vaarroutes die de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vaartocht door de Friese meren of de Kleiroute langs de sfeervolle dorpen Boer, Ried, Berltsum, Menaam en Dongjum.

Reageer op dit onderwerp