Foto: Shutterstock

Waarom is het handig om een domeinnaam registreren?

Bijna elk bedrijf is tegenwoordig wel actief op het internet. Het hoort bij dit tijdperk om vooral digitaal op te vallen bij bestaande en potentiële klanten. Op het internet heb je een groter bereik. Je moet goed vindbaar kunnen zijn voor je bestaande en potentiële klanten. Dit doe je onder andere door een duidelijke en vooral passende domeinnaam registreren. Maar wat is een domeinnaam nu precies? Wat voor voordelen zijn er aan gekoppeld? We leggen het hieronder uit. Lees snel verder! 

Wat is een domeinnaam?

We beginnen bij het begin: Wat is een domeinnaam nu precies?. Simpel gezegd is een domeinnaam hetzelfde als een adres, maar dan op het internet. Door op deze domeinnaam te klikken, kom je op de bijbehorende website. Net als dat jouw adres jouw huis aanduidt.

Een domeinnaam kan worden gebruikt voor alle internetdiensten, zoals de URL van een website of een e-mailadres. Een domeinnaam wordt verkregen bij een nationale organisatie (b.v. .nl, .be, .de) of bij een internationale organisatie (b.v. voor een .com, .edu).

Hoe registreer je een domeinnaam?

Je kunt jouw domeinnaam registreren bij een registrar, ook wel een hostingprovider. Deze doet een registratieaanvraag voor je bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Voor bijvoorbeeld domeinnamen met de extensie .nl (In Nederland) is dat de SIDN.

Waarom een domeinnaam registreren? 

Je hoeft niet perse een domeinnaam te registreren om bijdragen op het internet te delen. We heeft het veel meer voordelen om wél een domeinnaam te registreren. Je bent bijvoorbeeld veel makkelijker te vinden, je bent toegankelijker voor bestaande en potentiële klanten, je kunt een e-mailadres op maat maken en bent altijd bereikbaar op hetzelfde adres (ook na een server wisseling).

Waar kan ik een domeinnaam registreren? 

Er bestaan meerdere manieren om een domein te registreren. We benoemen ze hieronder:

  • Via een rechtstreeks contract met de exploitant van een (Top Level) domein. Echter is die optie veel duurder en staat vaak alleen voor grootafnemers open.
  • Via een registrar voor het gewenste bovenliggende domein.
  • Via een serviceprovider van het register (erg makkelijk).

Voor particulieren en kleine bedrijven zijn serviceproviders meestal te verkiezen omdat ze goedkoper zijn, veel vervelende klussen uit handen nemen en een domein vastleggen verzorgen, en dat alles in één pakket.

Reageer op dit onderwerp