Ook supermarkten moeten vanaf 1 december het mondkapjesplicht handhaven

WEST-FRIESLAND – Vanaf 1 december is het verplicht om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen, gelaatsschermen zijn niet toegestaan. Op het niet dragen van een mondkapje hangt een boete van 95 euro, 5 euro onder de grens van het krijgen van een aantekening in je strafblad.

Het dringende advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of die daarvan ernstig ontregeld raken.

Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen spraakafzien (liplezen) of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd.

Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

Reageer op dit onderwerp