Schaatser Jordy van Workum aan de start tijdens het NK Allround: “ik heb nog nooit een 10km gereden”

MIDWOUD – Het moest een mooi eerste schaatsseizoen worden als 1e jaars Neo Senior bij het Team Jumbo Visma Development, de Corona pandemie besliste anders. Wij spraken Jordy van Workum over zijn eerste half jaar.

Jordy kreeg in mei een contract aangeboden door het beste schaatsteam van Nederland Jumbo Visma, als allrounder kan Jordy veel leren van de beste schaatsers van de wereld, dagelijks traint hij met de grote mannen, Sven Kramer, Patrick Roest, Thomas Krol… allemaal absolute top binnen de schaatswereld. Naast het A team heeft Jordy plaatsgenomen in het het Development Team, onder leiding van Sicco Janmaat en regie van Jac Orie. De synergie tussen de teams is groot, ze vullen elkaar perfect aan.

Het zijn niet alléén deze mensen die het team zo succesvol maken, zo is er een team specialisten op gebied van voeding, training, fysiotherapie etc. bezig om van potentieel schaatstalent toppers te maken. Voor hij bij Jumbo Visma tekende reed hij bij het Gewest Fryslan, als 17 jarige vertrok hij uit Midwoud voor zijn inmiddels afgeronde studie aan het Cios en zijn droom na te volgen, namelijk één van de beste allrounders van Nederland te worden.

Bij de jeugd bleek dat hij met meerdere nationale titels bij de top van zijn generatie hoort. Ook in het skeeleren heeft hij laten zien dat hij uit het goede hout is gesneden. Nu als startend senior begint eigenlijk alles opnieuw, als een spons luistert hij naar zijn grote voorbeelden waar hij nu dagelijks achter naast of voor rijdt, zowel op de schaats, skeelers en op de fiets. Vooral de vele testen sterken Jordy, weer een hoger omslagpunt, hogere wattages, meer vermogen, op weg naar zijn doel….afgelopen woensdag besliste de KNSB dat hij mee mocht doen aan de NK allround, normaal een wedstrijd die vanwege het drukke programma vooral wordt verreden door de subtop, maar met het uitblijven van World Cups is dit jaar het NK een hele grote wedstrijd, wat het eigenlijk altijd zou moeten zijn.

Het NK wordt volgend weekeinde verreden in een stil Thialf, na drie afstanden, de 500, 5000 en 1500m. mogen de beste 8 de 10 km rijden, of dat een doel is? Jordy lacht en zegt dat de benen in orde zijn en dat dat geen doel op zichzelf is.

Hij heeft nog nooit een 10km verreden. 2 weken geleden reed hij een seconde van zijn pr op de 1500m, op een officieuze trainingswedstrijd. Zijn dagelijkse verbeterpunten tijdens de trainingen verraden de gretigheid, de gretigheid om de benen te laten spreken. “We gaan het zien”, besluit hij ! En gelukkig kan dat Live op nos.nl en op tv.

Reageer op dit onderwerp