Astronaut André Kuipers op bezoek bij duikschool BC-opleidingen Enkhuizen

ENKHUIZEN – Op 25 oktober jl. was astronaut André Kuipers op bezoek bij BC-opleidingen in Enkhuizen om een zogeheten helmduik te maken. BC-opleidingen is een opleidingscentrum voor beroepsduikers. In de opleidingsfaciliteiten op de Krabbersplaat in Enkhuizen worden opleidingen verzorgd voor onder meer duikers van politie en brandweer en duikers die werken onder water, als lasser, op booreilanden, bij graafwerkzaamheden of bijvoorbeeld in het onderhoud van aquaria.

André Kuipers

Paul de Vries van BC-opleidingen vertelt: “Via een privé-relatie, die bij ons een opleiding heeft gevolgd, kwam André Kuipers bij ons terecht. Net als bij helmduiken heb je in de ruimte een grote helm op. Astronauten trainen wel met speciale pakken in het water, maar helmduiken als zodanig, dat had hij nog nooit gedaan.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

De Vries legt uit dat er twee manieren van duiken zijn: scuba en SSE (beter bekend als helmduiken). “Bij scuba ga je onder water naar beneden met een fles met lucht op je rug. Je moet weer boven zijn voordat deze leeg is. Vooral sportduikers duiken op deze manier. Voor veel beroepsduikers is het niet handig om met een fles op hun rug onder water te gaan. Zij duiken daarom met een helm. Aan de helm zit een slang die permanent lucht geeft. De helm is tevens voorzien van communicatie, verlichting en een video. Je kunt zo langer onder water blijven en het is daarmee een stuk veiliger.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Wij kunnen geen verslag doen namens André Kuipers, maar voor ons was het een bijzondere, leuke en ook leerzame ervaring om deze helmduik met hem te mogen maken. Duiken was overigens wel deels bekend terrein voor hem. Astronauten blijken een duikbrevet te moeten hebben en ook tijdens hun training wordt er veel in en onder water geoefend. Verschillen bleken er natuurlijk ook: zo kun je je in het water voortbewegen door je armen en benen te gebruiken. Dat blijkt in de ruimte geen enkel effect te hebben.

Reageer op dit onderwerp