WF Nieuws

Foto: Ben Kerckx

Verplicht dragen mondkapje op je werk weigeren, mag dat.

WEST-FRIESLAND – Het kabinet is bezig om per medio november het dragen van een mondkapje in de openbare binnenruimte verplicht te maken. Maar mag een werkgever jou ook verplichten om op je werk een mondkapje te dragen? Het antwoord is simpel: ‘ja’, dat mag je werkgever doen.

Een werkgever kan met de wettelijke instructierecht in de hand haar/zijn personeel opdragen om een mondkapje te dragen. Met het wettelijke instructierecht heeft een werkgever handvatten om haar/zijn personeel dingen te verbieden of juist te verplichten tijdens de uren dat deze aan het werk is voor de werkgever. Zo mag een werkgever de werknemer verbieden om bv. het internet voor privézaken te gebruiken en dus mag een werkgever ook van haar/zijn personeel eisen een mondkapje te dragen.

Een werkgever moet namelijk voor haar/zijn personeel een veilige werkomgeving zorgen. Wel zijn er de gebruikelijke uitzonderingen op de regels, medische omstandigheden laten toe dat iemand een mondkapje niet hoeft te dragen, maar ‘ik geloof niet in corona en in het dragen van een mondkapje’ is voor een werkgever geen reden om het dragen van een mondkapje dan niet te verplichten.

Weiger je alsnog een mondkapje te dragen dan kan een werkgever maatregelen tegen de weigeraar nemen, waarbij ontslag niet is uitgesloten.

Reageer op dit onderwerp