WF Nieuws

Nederland in actie tegen borstkanker. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.

WEST-FRIESLAND – Borstkanker (Mammacarcinoom) is een vorm van kanker die ontstaat in het melkklierweefsel in de borst. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Meestal wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst.

Bij borstkanker ontstaat kanker in het borstweefsel. Kanker ontwikkelt zich door kwaadaardige cellen die niet meer volgens het gebruikelijke patroon afsterven of delen. Het lichaam vervangt zijn cellen regelmatig doordat de cellen zich voortdurend delen. Bij zo’n celdeling wordt het DNA gekopieerd en verdeeld over twee nieuwe cellen. Er is altijd een kans dat er niets fout gaat tijdens zo’n celdeling. Als het lichaam het niet lukt om zich goed te beschermen, raakt het DNA beschadigd en kan er borstkanker ontstaan: de cel deelt zich dan eindeloos en vermeerdert zich ongecontroleerd, met een gezwel, of tumor, als gevolg. Zo’n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen. Een kwaadaardig gezwel kan zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Pink Ribbom

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. Toch sterven er jaarlijks nog meer dan 3000 mensen aan de ziekte. Steun Pink Ribbon, wan meer onderzoek is nog steeds hard nodig. Een beter leven voor borstkankerpatiënten in alle fases van de ziekte, dat is de missie van Pink Ribbon. Door het financieren van onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker, in een tijd waarin steeds meer mensen borstkanker krijgen.

De nieuwe Pink Ribbon armband is te koop. Draag deze en geef mensen hoop, want met de aanschaf van deze armband, steunt men belangrijk onderzoek op het gebied van borstkanker.

Kijk op www.pinkribbon.nl waar deze armbanden te koop zijn.

Reageer op dit onderwerp