Ondanks de coronacrisis toch Open Monumentendag in Stede Broec

STEDE BROEC – De Open Monumentendag van de gemeente Stedebroec vindt dit jaar op zondag 13 september plaats. Vanaf 11:00 tot 16:00 bent u van harte welkom in alle opengestelde monumenten. Het thema van Open Monumentendag 2020 is: ‘Leermonument’, nu valt over elk monument wel wat te leren. Alle opengestelde monumenten in de gemeente Stedebroec zullen dit jaar dan ook leermonumenten zijn! Deze zijn allen gratis te bezoeken.

Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van leren in Stedebroec? Een van de eerste scholen in Nederland waarover iets bekend is, is een kloosterschool in Utrecht uit het jaar 750 n. Chr. Karel de Grote zorgde voor het ontstaan van de eerste onderwijswetten die voorschreven dat alle jongens in het Frankische rijk moesten leren lezen, schrijven, zingen en bidden. Na de kloosterscholen volgden dorpsscholen, en in 1575 werd in Leiden de eerste universiteit opgericht door Willem van Oranje. Mede dankzij nieuwe onderwijswetten werden in de 18e en 19e eeuw verspreid over Nederland honderden schoolgebouwen neergezet. Inmiddels barst Nederland van de (oude en nieuwere) leermonumenten: ambachtsscholen, universiteitsgebouwen, kloosters, basis- en middelbare scholen, muziekscholen, dansscholen, sportscholen, enzovoorts. Al deze gebouwen, maar óók heel veel andere monumenten, zijn kandidaat om als leermonument een hoofdrol te spelen

Johannes de Doper kerk

Het hoofdkwartier van de Open monumentendag commissie Stedebroec is dit jaar de Johannes de Doper kerk in Grootebroek. De kerk is opengesteld vanaf 11:00 en zijn daar diverse exposities te zien. Geheel in het thema is de expositie “Scholen in Stedebroec”, diverse foto’s van oude maar ook nieuwe scholen, maar natuurlijk is er nog veel meer te zien. Wat dacht u van een rondleiding, kijken op plekjes waar je anders nooit komt is altijd een van de leuke dingen tijdens de open monumentendag. Ook is er een deel van de kerkschatten te zien die de kerk heeft, dit is op zich al een unieke situatie

Programma OMD Stedebroec 2020 

Openstelling Johannes de Doperkerk Zesstedenweg 160 Grootebroek

 • Ophangen gemeentelijk monumentenschildje
 • Ophangen provinciaal monumentenschildje
 • Expositie scholen van vroeger
 • Expositie klasse foto’s
 • Expositie 75 jaar bevrijding, afsluiting

Openstelling Bessie, P.J Jongstraat 87 Lutjebroek

 • Workshop schilderen
 • Kunstexpositie
 • Skroivendervort

Openstelling Clubhuis Oud Stedebroec Zesstedenweg 227 Grootebroek

 • Woonhuis gerestaureerd naar de periode 1910/1930.
 • Opening bibliotheek op bovenverdieping.
 • Historische moestuin met allerlei vergeten groentes.
 • Tuinderschuur die herinneringen oproepen.
 • Oudheidskamer van Stedebroec met allerlei bijzondere vondsten.

Openstelling Molen “Ceres”  Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

 • Dwalen in de kop van de molen.
 • Zelf meel malen
 • Expositie “De Brand”.

Zorgbrasserie “bij de molen” Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

 • Molen expositie bij Zorgbrasserie.
 • Heerlijke “Molenpannenkoeken”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.