Terugdraaien subsidie voor muziekscholen West-Friesland laatste zetje naar faillissement

MEDEMBLIK – De twee muziekscholen in West-Friesland zijn failliet, grotendeels door het terugdraaien van de subsidies kwamen Stichting Muziekschool Stede Broec (SMS) en de ook in de gemeente Medemblik actieve Stichting Muziekschool Oostelijk West-Friesland (MOW) in dusdanige financiële problemen dat er niets anders op zat om het faillissement aan te vragen.

Ondanks voortdurend overleg tussen de muziekscholen en de gemeenten bleek het niet mogelijk om voldoende eigen vermogen op te bouwen en toen daar ook nog het terugdraaien van de subsidies bij kwam kijken was voor beide muziekscholen te moeilijk om het hoofd boven water te houden.

In een reactie over het faillissement schrijven de muziekscholen: ‘Tot en met 12 mei is er nog overleg geweest, met ambtenaren die de vier gemeenten vertegenwoordigden, in de hoop dat er mogelijkheden geboden zouden worden. Vanaf 2015 is het bestuur op zoek geweest naar alternatieven om het voortbestaan te garanderen. De gemeenten zijn hiervan op de hoogte gebracht door het uitvoeren/presenteren van projecten en het aanbieden van meerdere plannen.’

Beide muziekscholen moesten een financiële garantstelling geven, en al snel bleek dat deze basisgarantstelling niet uit eigen financiële middelen gegeven kon worden. Ook de voortzetting van een zelfstandige muziekschool is onderzocht. Dit zou gelet op kosten/baten voor een individuele muziekles neerkomen op minimaal circa €1100,00 (verhoging van ruim 50%) lesgeld per leerling. Juist een van de uitkomsten van de enquête (I&O 2016) die door de muziekscholen in opdracht werd uitgeschreven, luidt dat 1500 West-Friezen vinden dat muziekonderwijs moet blijven maar dat het nu te duur is.

Het bestuur laat er duidelijk weten dat het nooit zover had hoeven te komen als de gemeenten de subsidie niet terug had gedraaid. ‘ Wij vinden het ontstellend dat fanfares, koren, zangers, bands, instrumentalisten, enkele conservatorium studenten in spe, culturele partners en andere geïnteresseerden zelf nu een weg in het muziekonderwijs moeten zoeken, ‘ aldus het bestuur.

De muziekscholen mogen nog tot 3 juli de deuren open houden, daarna gaan de deuren definitief dicht en is het aan de curator mr. Dunselman, die vanaf het moment van uitspraak (16 juni) de bevoegdheden van het bestuur heeft overgenomen om te kijken of er nog een toekomst voor de muziekschool is of dat het een definitief einde is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.