Interview wethouder van financiën Jeroen Broeders van Drechterland: ‘We moeten “normaal” opnieuw definiëren’

DRECHTERLAND – Jeroen Broeders, wethouder van financiën in de gemeente Drechterland, telt zijn zegeningen en is gelukkig dat niemand uit zijn directe omgeving corona heeft gekregen. De wethouder kijkt ernaar uit om weer op het gemeentehuis aan de slag te gaan. ‘Je gaat niet de politiek in als je ambitie is om de hele dag achter de computer te zitten.’

‘Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat mijn familie, vrienden en bekenden niet ziek zijn geworden. Ondanks dat heeft het virus natuurlijk ook een enorme impact op mijn dagelijkse leven. Zowel zakelijk als privé gezien. Voorheen was ik altijd onderweg vanwege afspraken en nu regel ik alles vanuit huis. Hetzelfde geld ook voor mijn vrouw en dochter. De afgelopen weken waren we continu samen. Ik weet heel goed mijn zegeningen te tellen, want mijn persoonlijke situatie had veel erger kunnen zijn. Toch zou ik heel blij zijn als het leven weer iets “normaler” is. Maar wat is normaal? Dat begrip binnen de samenleving zullen we opnieuw moeten gaan definiëren.’

Laat de rust voortduren

‘In de gemeente Drechterland hebben we te maken gekregen met een fors aantal mensen dat overleden is, want in woonzorgcentrum Bosmanstaete heeft het virus gewoed. Gelukkig is het daar nu weer coronavrij. Laten we hopen dat er geen tweede golf meer gaat komen en de rust blijft voortduren.’

De wethouder hoopt dat deze rare tijd snel verbetert. ‘Ik voel mij prettig als ik face-to-face contact met andere mensen heb. Dit vind ik maar een armetierige manier van werken. Je gaat niet de politiek in als je ambitie is om de hele dag achter de computer te zitten. Ook vind ik dat deze werkwijze veel energie kost, want het is niet efficiënt om alles alleen maar via een computerschermpje te regelen. De afgelopen weken heb ik twee fysieke vergaderingen bijgewoond en verder zijn alle afspraken door middel van videobellen gegaan. Non-verbale communicatie is dan lastig en daarom kost het veel meer tijd om gesprekken te voeren. Op het gemeentehuis kan ik een rondje wandelen en dan direct zes of zeven verschillende dingen regelen. Nu ben ik daar een halve dag mee bezig, omdat ik iedereen telefonisch of via de mail moet zien te bereiken.’

Geruststellende geluiden

Op financieel gebied is er momenteel nog veel onduidelijkheid. ‘Dit geldt ook voor de andere gemeentes in Nederland. Natuurlijk hebben ook wij extra kosten gemaakt vanwege corona. Hoe hoog dat bedrag uiteindelijk is en hoe lang deze situatie nog gaat duren, zijn nog onbekende factoren. Over die onzekerheden maak ik me best wel zorgen. Ik hoop dat er snel meer duidelijk wordt. Binnenkort gaan we rond de tafel en bespreken we hoe de begroting voor het najaar van 2021 eruit moet komen te zien. Hopelijk kunnen we dan het een en ander in kaart brengen.’

Financieel was het al geen vetpot. ‘We hielden ons al langer bezig met de vraag hoe we de broekriem een gaatje strakker konden aantrekken. Toen kwam corona er ook nog eens overheen. We moesten al bezuinigen en nu wellicht nog meer. Vanuit de Rijksoverheid wordt gezegd dat de gemeentes gecompenseerd gaan worden. Er worden geruststellende geluiden uitgesproken, maar hoe dat uiteindelijk uitpakt is nog de vraag. Een geval van eerst zien en dan pas geloven.’

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.