Weerbericht Westfriesland: Zuidwesterstorm, code oranje, mogelijk code rood

WESTFRIESLAND – Op nadering van storm Ciara, rond afgelopen middernacht lag zij nog ten westen van Schotland, neemt de stroming langzaam in kracht toe. In de loop van zondagmiddag bereikt een warmtefront behorend bij storm Ciara het noordwesten. Het NO-ZW georiënteerde koufront bereikt zondag rond vanavond 6 uur het uiterste noordwesten, trekt oostwaarts en verlaat het zuidoosten rond 11 uur vanavond. Daar vooruit passeert een hoogtekoufront.

Vanochtend is de wind krachtig, 7Bft. daarna boven zee geleidelijk verder toenemend naar 9-10 Bft op nadering van het koufront. In de middag en avond in het gehele land zware windstoten. De zwaarste windstoten zijn vanaf halverwege de middag eerst alleen weggelegd voor het noordwesten. Daar komen in de loop van de middag en avond hoogstwaarschijnlijk (zeer) zware windstoten voor tot ca. 120 km/uur voor.

In de avond bij het koufront ook verder landinwaarts op meerdere plaatsen windstoten van (ruim) 100 km/uur, lokaal mogelijk 120 km/uur. Bij de eerdergenoemde verscherping van het windveld onder invloed van de linker jet-uitgang kunnen ook boven land mogelijk op grotere schaal windstoten tot 120 km/uur voorkomen.

De locatie hiervan is op deze termijn echter nog steeds behoorlijk onzeker, maar lijkt vooral een aandachtspunt voor het zuiden en zuidoosten later op de avond. Kansen op windstoten > 100 km/uur liggen in de kustprovincies boven 90%, dieper landinwaarts tussen 70-90% in de loop van de avond. Vanavond bij het koufront in het westen mogelijk lokaal een uitschieter rond 130 km/uur.

Ook maandag vooral tijdens buien nog lokaal (zeer) zware windstoten.

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.