Onthulling holocaustmonument Levenslicht in Drechterland

DRECHTERLAND – Afgelopen maandag 27 januari was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld werd daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Drechterland, is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Vandaag werd het monument verplaatst naar Venhuizen, bij dorpshuis Het Centrum. Tenslotte zal het monument op 30 en 31 januari te zien zijn in de hal van het gemeentehuis in Hoogkarspel.

Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Symbool voor de impact van de Holocaust

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Drechterland zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Ademhaling in het licht

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Reageer op dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.