Vleesverwerker Offerman roept ook andere vleeswaren terug, fabriek tijdelijk gesloten

WESTFRIESLAND – Offerman roept ook het restant van de gesneden vleeswaren terug die in haar fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden. Dit wegens mogelijke aanwezigheid van listeria. Zij heeft de productie en uitlevering van deze producten op 3 oktober jl. al gestopt. Vanavond heeft zij ook haar handelsrelaties gevraagd deze producten (PDF)uit de markt te halen.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Dossier: Vleesverwerker offerman vleeswaren” background=”light blue” border=”” thumbright=”no” number=”6″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”title”]

Offerman neemt, in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en haar klanten, alle mogelijke bijkomende maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen en zal haar inspanningen op dit vlak nog verder opvoeren. Voedselveiligheid is immers de hoogste prioriteit voor Offerman.

Fabriek Aalsmeer tijdelijk gesloten

Vleeswaren die onder andere bij Offerman in Borculo geproduceerd zijn, worden in Aalsmeer in plakjes gesneden, oftewel ‘gesliced’. Vervolgens worden deze producten verpakt zodat deze naar onze klanten getransporteerd kunnen worden. In Aalsmeer worden zowel grote volumes voor de retail, als kleinere volumes voor onze Out-of-home tak geproduceerd. Voor Out-of-home worden single portions en horeca bakken geproduceerd en aan de retail worden producten voor de bediening en zelfbediening geleverd.

De maatregelen die nu worden of zijn doorgevoerd:

  1. Er is een productiestop op de locatie van de vleeswarensnijderij in Aalsmeer;
  2. Voor alle producten, waarin Listeria kan groeien, wordt door het bedrijf een terughaalactie uitgevoerd. Het gaat om meer dan 300.000 kilogram vleeswaren;
  3. Het bedrijf moet afnemers informeren, onder andere supermarkten en groothandel. Zij moeten een publiekswaarschuwing doen;
  4. Het bedrijf moet het reinigings- en desinfectieprogramma aanzienlijk verbeteren en intensiever monitoren;
  5. Tenslotte moet het bedrijf de controles op de eindproducten intensiveren.

Aldi en Jumbo halen schappen leeg

Supermarktketens Aldi en Jumbo hebben besloten om alle vleeswaren van Offerman tijdelijk uit de schappen te halen, pas als de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit weer groen licht heeft gegeven zullen deze producten weer worden verkocht

Al vaker Listeria aangetroffen bij Offerman

Minister Bruins van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: “Bij de vleeswarensnijderij werd via deze onderzoeken in 2017 in biefstukworst Listeria aangetroffen. De uitslag was onder de norm. Het bedrijf diende wel maatregelen te treffen om de controle op Listeria te verbeteren. De NVWA constateerde in juli 2017 dat dit naar tevredenheid van de NVWA was opgelost. In januari 2019 werd wederom Listeria onder de norm aangetroffen in een product van dit bedrijf. Opnieuw heeft de NVWA het bedrijf gevraagd corrigerende maatregelen te nemen. En dit is ook gebeurd.

Eind juli van dit jaar ontving de NVWA van het RIVM en het WFSR de eerste signalen van achttien ziektegevallen door Listeria die gekoppeld konden worden aan producten van de vleeswarensnijderij. Dit waren gevallen die sinds oktober 2017 in het meldingssysteem van het RIVM zijn aangetroffen en retrospectief met een nieuwe methode, het Whole Genome Sequencing (WGS), zijn onderzocht.

 

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.