Minister is aan zet bij Parlan

WESTFRIESLAND – Fracties van PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en lokale progressieven in Noord-Holland Noord vinden dat minister de Jonge hun gemeenten moet helpen om jeugdzorginstelling Parlan uit de financiële problemen te halen. Als gevolg van het verliezen van de aanbesteding voor Jeugdzorgplus zit Parlan met een enorm gebouw opgescheept waar nu nauwelijks meer jongeren verblijven. Eerder dit jaar riepen de gezamenlijke progressieve partijen al op tot een discussie over nut en noodzaak van aanbesteden in de jeugdzorgplus. Die discussie is inmiddels in verschillende gemeenten gevoerd.

‘We zien precies gebeuren waar we vorig jaar al voor waarschuwden’, aldus de coalitie van progressieve partijen. ‘Bij de aanbesteding is onvoldoende gekeken naar de gevolgen die het wisselen van aanbieder zou hebben voor het jeugdzorglandschap in Noord-Holland Noord. Ondanks dat individuele behandeltrajecten gewoon doorliepen, is dit voor de sector als geheel een enorme schok geweest’.

Lees ook: Parlan op randje van faillissement

Bij de bewuste aanbesteding was bekend en geaccepteerd dat dit tot financiële problemen bij zorgaanbieders zou kunnen leiden. Er is al 4,5 miljoen euro in een overgangsregeling gestopt. Geld dat dus niet naar de zorg gaat, maar puur dient om leegstaande gebouwen en andere ‘frictiekosten’ te financieren. Nu blijkt dat dit nog steeds niet genoeg is. Dan kun je als gemeenten zeggen dat dit een normaal bedrijfsrisico is, maar jeugdzorginstellingen zijn geen bedrijven. De enige bron van inkomsten die zij hebben zijn de gemeenten. Linksom of rechtsom zullen die dus altijd de rekening betalen. Omdat veel gemeenten zelf ook moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen moet de minister bijspringen.

De zorgen van de progressieve partijen zijn groter dan alleen de jeugdzorgplus. Eerder werd al bekend dat Stichting de Opbouw hun jeugdzorgorganisatie Lijn5 af wil stoten, omdat hier elk jaar geld bij moet. Als nu Parlan ook in de financiële problemen raakt,  dunt het jeugdzorglandschap in Noord-Holland Noord wel erg snel uit. Bovendien leiden alle financiële problemen af van waar het eigenlijk om zou moeten gaan: samen zorgen voor betere jeugdzorg.

De progressieve partijen doen een beroep op de minister om de gemeenten financieel te steunen bij het overeind houden van goede jeugdzorg in hun regio. Ook doen ze – nogmaals – een dringend beroep op de minister te kijken naar alternatieve inkoopmethoden voor de jeugdzorg, anders dan aanbesteding.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.