Weerbericht Westfriesland: Tropische hitte in aantocht

WESTFRIESLAND – Een herhaling van 2018 gaat het niet worden, maar deze week krijgen ook wij te maken met extreme hitte met temperaturen van ruim boven de 30 graden overdag en in de nachten niet veel koeler dan 22 á 23 graden.

Vandaag is het vrij zonnig maar er zijn ook wolkenvelden, de middagtemperatuur loopt op naar 25 graden, lokaal kan het een graadje heter worden. De wind is overwegend matig van kracht (4Bft) maar kan soms even vrij krachtig (5Bft) zijn en waait uit het zuidwesten.

Dinsdag zal de temperatuur lokaal al de 30 graden gaan aantikken, de zwakke tot vrij matige wind draait naar het zuidoosten en neemt tropisch hete lucht met zich mee. In de nacht naar woensdag zal het kwik dan ook niet verder dalen dan tot een graad of 19.

Vanaf woensdag schiet de temperatuur door de tropische 30 graden grens, ’s middags wordt het 32, lokaal zelfs 33 graden, het is zo goed als onbewolkt wat er voor zorgt dat de UV-index erg hoog gaat oplopen dus goed insmeren om niet te verbranden.  In de nacht naar donderdag blijft het warm met 22 graden, een temperatuur die je normaal overdag kan verwachten.

Donderdag is er iets meer bewolking maar de temperatuur loopt nog hoger op richting de 34 á 35 graden, mogelijk kan het lokaal zelfs 36 graden gaan worden. De wind is overwegend matig van kracht en waait nog steeds uit het zuidoosten.

Vrijdag overheerst de twijfel, het Amerikaanse model kiest voor lagere temperaturen en tegen de avond/nacht toenemende kans op een bui waarbij onweer mogelijk is, het Europese model houdt het voor vrijdag nog steeds tropisch heet en voorziet de buien voor de zaterdag.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.