Viering 50 jaar Maanlanding bij Volkssterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL – Op zaterdag 20 en zondag 21 juli a.s. is Orion open voor publiek van 13.00 – 17.00 uur ter gelegenheid van het project Apollo 11.

Op zaterdag 20 juli  aanstaande is het precies 50 jaar geleden, dat er voor de eerste keer mensen met de Apollo 11 naar de maan  gingen en op de Maan landden en op 21 juli zette Neil Armstrong en Buzz Aldrin voet op de Maan.

Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid wordt tijdens dit weekend van 20 en 21 juli feestelijk gevierd bij Volkssterrenwacht Orion met een uniek programma voor jong en oud.

Kom meer te weten over deze historische ruimtevlucht van Apollo 11, over gewichtloosheid en nog veel meer wetenswaardigheden.

In de expositieruimte van Orion is veel info over de eerste bemande maanlanding op 21 juli 1969 door het ruimtevaarttuig de Apollo 11.

Zo is er een prachtig schaalmodel van de Apollo 11 capsule , gekoppeld aan drie parachuten, een schaalmodel van de Maanlander en de Saturnus V raket.

Natuurlijk wordt er ook stilgestaan bij de toekomst van bemande maanreizen; misschien wil je ook astronaut worden? Maak alvast een foto, hoe je er uit zal zien met een astonauten- pak aan.

Er wordt onderzocht hoe de mogelijkheden zijn om via de Maan naar Mars te gaan en wellicht er te gaan wonen. Komt er een nederzetting op de maan als steunpunt en opstapplaats voor verdere bemande ruimtereizen?

Er is een simulant monster van Mars en de Maan, die de universiteit van Wageningen heeft gebruikt om te kijken of er groente gekweekt kan worden op Mars of de Maan. Door informatie en schaalmodellen komt publiek hier meer over te weten.

In het planetarium worden doorlopend presentaties gegeven om alles te weten te komen over de maan

Ook spelenderwijs is kennis te vergroten over het heelal.

Bij Orion  is er de afgelopen tijd een educatief bordspel ontwikkeld ( dit naar idee van Theo Mulder en met tekeingen van Marian Pontier, beide leden van Orion).

Tijdens dit weekend kan dit spel door jeugd en volwassenen  gespeeld worden. Door middel van aan aantal vragen word er een retoureisje gemaakt naar de maan.

Natuurkundige proeven

Er worden door middel van diverse natuurkundige proeven, die allemaal betrekking hebben op sterrekunde  ruimtevaart,  aangetoond  hoe o.a. de zwaartekracht werkt, werking van het licht, statische elektriciteit. Enkele van deze proefjes mogen onder begeleiding van een vrijwilliger van Orion zelf worden gedaan.. Zoals ook de halve maagdenburgerbollen, een vacuumklok; met marshmellow’s, flesje water en een ballon wordt laten zien hoe vacuum werkt.

Tevens is er een lichtbak aanwezig gekoppeld aan diverse laserbundels. Hiermee kan worden aangetoond de breking van het licht aan en wordt uitgelegd  hoe een oog werkt. Bezoekers mogen hier zelf mee experimenteren onder begeleiding van vrijwilligers van Orion.

Er is ook een van der Graaff generator aanwezig. Hierop wordt met een barbiepop korte demonstratie mee gegeven i.v.m. statische elektriciteit. Teveel eigenlijk om op te noemen.

Ook is er een elektrospel aanwezig; d.m.v. aantal vragen  komt de bezoeker meer te weten over het heelal..

Niet alleen over de Maan is veel informatie, maar ook over de Zon, onze dichtstbijzijnde ster.

Op het dakterras van Volkssterrenwacht Orion staat de zonne-telescoop, spectrograaf en zonnewijzer. Met de speciale zonnetelescoop kan er naar de zonnevlammen gekeken worden; de Zon kan hiermee veilig waargenomen worden. Publiek ziet met eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water.

Met een spectrograaf rafel je samen met een medewerker van Orion het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog.  En met de zonnewijzer kunnen bezoekers d.m.v. de stand van de Zon zelf de juiste tijd aflezen.

Door middel van een tijdlijn met prachtige afbeeldingen krijgt publiek een beeld van de tijd vanaf de oerknal tot nu.

Er hoeft van te voren niet te worden aangemeld; het is een doorlopend programma en de toegang is gratis.

Locatie van Orion is: Veilingweg 21B ( op de 1e verdieping van het Steekbos Paviljoen in het natuur/ recreatiegebied het Streekbos) in Bovenkarspel ( vlakbij Enkhuizen).

Meer info op: www.volkssterenwachtorion of via 06-4885-445.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.