Henk Bierman krijgt veel waardering voor initiatief biodiversiteit in Opmeer

OPMEER – Meneer Henk Bierman is een betrokken inwoner van de gemeente Opmeer.

Hij heeft op eigen initiatief een stuk eigen grasland ingezaaid met een bloemen/kruidenmengsel. Hij doet dit om biodiversiteit te bevorderen. Zorg voor veel verschillende soorten bloemen en kruiden zorgt voor diversiteit aan insecten en vogels. Heel kort gezegd het is; één van de maatregelen die gestimuleerd wordt om te zorgen voor een beter milieu.

 

Ik wilde gewoon iets doen voor het milieu

Maar hoe heeft meneer Henk Bierman dit aangepakt en wat is zijn ervaring. Henk is erg enthousiast en raadt iedereen aan om eens te kijken naar wat hij/zij zelf kan doen om de natuurlijk een handje te helpen: “ Ik wilde als klein radertje in het grote geheel ook iets doen voor de natuur en het milieu. Het was voor ons een kleine moeite om de hectare grond geschikt te maken voor vlinders/bijen en hun bejagers. Een klein beetje extra aandacht voor de natuur kan al veel extra betekenen. En het is gewoon ook geweldig om door je landje te lopen en midden tussen de bloemen en de kruiden te staan. Op zomeravonden ruik je de kruidengeuren opstijgen, helemaal fijn.

We zagen al snel een toename in het aantal soorten vlinders en bijen/hommels. En het is ook een schuilplaats voor weidevogels, al heel snel was er een paartje scholeksters aan het broeden en uiteindelijk zijn er 3 kuikens grootgebracht. We zien nu ook soorten bloeien die ik nooit eerder heb gezien. En uiteraard hebben we alle gras, na de bloei gehooid. Door het schudden is er veel zaad op de grond gevallen dat nu weer is gaan groeien.

Ook onze hobbybeestjes waarderen het kruidenrijke gras en nu afgelopen winter het kruidenrijke hooi. Het is zo winst aan alle kanten.

Samen stappen gezet

Ik heb dit traject gedaan met medewerking van een plaatselijke loonwerker en een zaadleverancier. We hebben gewoon gepraat en ideeën en kosten besproken. En daarna zijn we aan de slag gegaan. Met dit als prachtig resultaat. We krijgen veel leuke reacties vooral als het veld in bloei staat dan is het een genot om te zien en te ruiken. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd en er zijn zoveel soorten bloemen, kruiden en grassen dat er tot diep in de herfst kan worden genoten. Ik raad mensen aan om niet bang te zijn en het gewoon ook te doen!

Wilt u kijken en ruiken? Ga eens langs bij het veld aan de Langereis – aan de zuidzijde van de AC de Graafweg – vlakbij de molen.

Stimulering

Toekomstige volgers van dit voorbeeld kunnen voor subsidiemogelijkheden op het gebied van biodiversiteit terecht bij de provincie Noord-Holland. Of begin klein en kijk op: https://www.natuurmonumenten.nl/actiepakket

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.