Einde aan gratis versturen online gekochte goederen, de knip mag worden getrokken

WESTFRIESLAND – De tijd van online goederen kopen zonder 1 cent verzendkosten betalen is voorbij, diverse online winkels passen hun verdienmodel aan en klanten zullen verzendkosten moeten gaan betalen bij bestellingen van onder een bepaald bedrag, bij Zalando is dat ± 22 euro bij H&M is het 20 euro.

Maar daar blijft het niet bij, meer en meer online winkels gaan ook geld rekenen als u goederen gaat retouneren. Zo moet je bij kledingwinkel Sweet Jewellery vanaf vandaag betalen voor als je goederen terugstuurt.

Willemijn Sturrus: ‘’Na een pilot van 6 maanden hebben we de conclusie moeten trekken dat het financieel niet haalbaar is om te kunnen concurreren met grote aanbieders als Zalando en Bol.com’’

Naast de financiële kant kiest Willemijn Sturrus ook heel bewust voor het stoppen om de ‘’footprint’’ van Sweet Jewellery weer drastisch te verlagen. ‘’ Deze is de afgelopen 6 maanden bijna verdubbeld. Dit komt mede doordat 16.3% van onze klanten een extra product toevoegde aan de bestelling om de besteding zodoende boven de 50 euro uit te laten komen, wat goed is voor gratis verzending. Dit tweede artikel werd dan direct gratis geretourneerd, waardoor er zowel geen verzend- als retourkosten werden betaald. Echter zorgt dit wel voor onnodige verzendingen en retourneringen.’’

Hoogleraar e-marketing Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit noemt de aangekondigde aanpassing van de verdienmodellen een trendbreuk met het verleden, maar zegt ook dat het de enige manier is om winstgevend te worden, bedrijven als Zalando draaien mega omzetten maar de winst is vrijwel nihil of draaien zelfs verlies.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.