VVD: College kijk eens naar Hollands Kroon hoe zij arbeidsmigranten opvangen

MEDEMBLIK – De gemoederen zijn nog niet tot rust gekomen binnen en buiten de politiek in Medemblik als het gaat om opvang van arbeidsmigranten, de inwoners willen ze niet bij hun in de buurt hebben, ondernemers willen ze het liefst niet op bedrijfsterreinen en de politiek ruziet over waar dan wel.

Zo zijn de plannen van een projectontwikkelaar om op het WFO-terrein in Zwaagdijk-Oost met veel boeh-geroep ontvangen en zullen waarschijnlijk ook niet de goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Hoe anders doen ze het bij onze noorderburen van Hollands Kroon.

Grootschalige oplossingen

In Hollands Kroon gaat men juist wel voor grootschalige oplossingen om arbeidsmigranten centraal op te vangen, zo komt er op Agriport A7 een groot complex voor vele tientallen tot enkele honderden arbeidsmigranten.  Waar voorheen de arbeidsmigranten vooral in woningen bij agrarische bedrijven werden gehuisvest blijkt dit onvoldoende effect te hebben omdat er onvoldoende ruimte is om aan de vraag te kunnen voldoen. Huisvesting in bestaande woningen heeft volgens Hollands Kroon ook niet de nodige resultaten opgeleverd en zorgt voor veel onrust bij de inwoners van de kernen.

Hollands Kroon heeft speciaal voor de arbeidsmigranten een nieuwe regeling in het leven geroepen.  In de nieuwe regeling wil Hollands Kroon inzetten op grootschalige oplossingen aan de rand van de kernen en binnen de kernen op flexwonen in bijvoorbeeld vrijstaande woningen en studio’s. In de nieuwe beleidsregels komt meer ruimte voor initiatieven en minder verbodsbepalingen. Met de nieuwe regeling hoopt Hollands kroon de economische positie van Hollands Kroon op pijl te houden, tijdelijke medewerkers/arbeidsmigranten op een veilige en gezonde manier te huisvesten en meer duidelijkheid te bieden aan bedrijven die zich willen richten op huisvesting en voor de inwoners van Hollands kroon.

Dirk Steltenpool(VVD) wil van het college weten welke maatregelen het college eventueel wil gaan nemen om een teveel aan arbeidsmigranten in de kernen van de gemeente Medemblik te voorkomen. En of zij naar de werkwijze van Hollands Kroon maar ook naar die van Drechterland wil gaan kijken.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp