Medembliks water bewoond en onderhouden met uitzet graskarpers

WOGNUM – De gemeente Medemblik heeft in samenwerking met Sportvisserij MidWest Nederland 160 graskarpers in de gemeentelijke wateren uitgezet. De vissen hebben een duale functie. De gemeente wordt aantrekkelijker voor sportvissers en tegelijkertijd wordt Medembliks water op een duurzame manier onderhouden. Wethouder Harry Nederpelt en de voorzitter van de georganiseerde sportvisserij Frits Jager zetten de graskarpers uit. Medemblik kent voor recreanten diverse mooie wateren. In veel van dit water hebben woekerde waterplanten vaak vrij spel. De graskarper (Tenopharyngodon Idella) is een echte herbivoor en is daarmee een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief op de ronkende maaiboot. Graskarpers eten grote hoeveelheden waterplanten en kunnen zo de waterplantenbegroeiing in toom houden. Het is te vergelijken met de ‘grote grazers’ in natuurgebieden die ervoor zorgen dat natuurgebieden niet volledig dichtgroeien. Daarbij zijn er nauwelijks neveneffecten van graskarpers op het watermilieu. Er zijn geen aanwijzingen dat de soort zich in Nederland voortplant. Het uitzetten van graskarpers sluit ook aan op de wens van de gemeenteraad om sportvissers in Medemblik te bedienen. De graskarper is naast een grazer namelijk ook een uitdagende vis om te vangen. De sterke sportvis is met name in de warmere maanden voor veel vissers interessant, al was het maar omdat de aanbeet garant staat voor veel spektakel.  Voor deze vis geldt: catch en release, hij moet dus na het vangen (en vaak een foto) meteen terug worden gezet in het water [signoff]]]>

Reageer op dit onderwerp