Westfriese jongeren bestellen hun drugs via whatsapp

WESTFRIESLAND – Jongeren in West-Friesland kunnen kinderlijk eenvoudig aan allerlei soorten harddrugs komen. Waar menigeen misschien nog denkt aan schimmige deals in donkere steegjes, ondervond NH Nieuws dat de realiteit tegenwoordig heel anders is. Via Whatsapp worden verschillende harddrugs aangeboden via een menu dat angstvallig veel lijkt op Thuisbezorgd, meldt NH Nieuws. Waar je vroeger misschien via via een nummer van ‘iemand’ kreeg dat elke maand veranderde, hoef je er vandaag de dag niet eens meer om te vragen. Tegenwoordig gaan er namelijk hele ‘weekendaanbiedingen’ over de toonbank via Whatsapp-groepen. De opkomst van Whatsapp zorgt ervoor dat we allemaal makkelijker en sneller met elkaar kunnen kletsen, maar voor de drugshandel blijkt het misschien wel de heilige graal. De geheimzinnigheid achter het dealen lijkt af te brokkelen. Whatsapp “Je stuurt een appje en tien minuten later zit je bij wijze van aan de sos (synoniem voor cocaïne, red.)”, wordt ons medegedeeld. Het verkrijgen van drugs over Whatsapp wordt omschreven als makkelijk en snel, waarbij je geen ‘drempel’ meer over hoeft om eraan te komen, maar gewoon een klein berichtje stuurt. “Vroeger durfde je het amper te vragen en was er misschien nog die schaamtefactor. Vandaag de dag is dat dus allemaal verdwenen”, vertellen de ondervraagde jongeren ons. Whatsapp is volgens de jongeren een middel dat moeilijker traceerbaar is voor de autoriteiten. Er wordt in de berichten ook altijd gemeld dat er niet mag worden gebeld, maar alleen mag worden geappt. Marketingstrategie Achter de berichtjes binnen de drugscultuur, zit een heuse marketingstrategie. Vraag en aanbod wordt doordacht afgestemd. Een jonge man uit West-Friesland vertelt: “Stel jezelf voor dat je na het werk op vrijdagavond een paar biertjes drinkt met collega’s. Op een gegeven moment, zo rond 19 á 20.00 uur kak je altijd in, maar je wilt dan nog niet naar huis, maar het liefst de kroeg in. Dit is het moment waarop je bij jezelf denkt dat dat snuifje coke je uit de brand kan helpen. En laat je nou op dat exacte moment een berichtje krijgen van een dealer? Ze weten precies wanneer ze dit moeten versturen.” Naast het feit dat vraag en aanbod op elkaar wordt afgestemd, is het ook essentieel dat de doelgroep op een aantrekkelijke manier wordt aangesproken. Want in de wereld van de drugs wordt niemand blij van geheimzinnige duistere communicatie vertellen de jongeren, ‘want je wilt feesten’. Ze vervolgen hun verhaal: “Ze zijn echt creatief en grappig, die dealers. Het leukste zijn de berichtjes tijdens de feestdagen.” Postzegels en paaseieren De verkoopstrategie van drugspakketjes lijken niet te verschillen van de hamsterweken bij de Albert Heijn: twee voor de prijs van één is een welbekende deal. “Bezorg jezelf een witte kerst met twee gram coke voor de prijs van één”, en “Heb je nog postzegels (ander woord voor LSD, red.) nodig om je kerstkaarten mee te versturen?”. Creatief wordt er ook over ‘paaseieren’, een synoniem voor xtc, gesproken en het bericht afgesloten met ‘Vriendelijke groeten van de stuiterende paashaas’. Verstrekkers van plezierverhogende middelen weten dus haarfijn waar ze mee bezig zijn. Een goede vriend Als we de jongeren vragen hoeveel vrienden er in hun omgeving drugs gebruiken, vertellen ze dat dit om het overgrote deel gaat. Ze krijgen dan misschien geen appjes van dealers, maar halen het ‘gewoon’ bij een vriend. “Ik kan zo vier namen noemen die ik kan bellen om aan xtc te komen”. Ze vervolgt: “Een paar jongens in de buurt doen dan een grote inkoop. Dan stuur je een appje met ‘Heb je wat?’ en dan kan je het gewoon bij hem ophalen of hij komt bij jou langs. Het is ook nooit een wildvreemde, maar gewoon een goede vriend. Het zijn vaak jongens in de vriendenkring. Het zijn niet de mensen waarvan je het in eerste instantie verwacht. De vrienden waar ze het vandaan halen, hebben allemaal een prima opleiding, een eigen huis en een baan. Het begrip van ondermijning wordt door de politie omschreven als een echt probleem van deze tijd. Het zijn niet meer de lugubere types, de junkies, waar je je drugs vandaan moet halen. Het zijn de gewone jongens geworden, zoals die goede vriend, dorpsgenoten of studenten. Allemaal komen zij makkelijker in contact met de onderwereld en mengt zich dat steeds meer met de bovenwereld. Geheim Wat nog steeds onduidelijk blijft, is hoe de dealers aan hun grote ladingen drugs komen. De grote leverancier achter de jongeren blijft in nevelen gehuld en een schimmig onderwerp. Als we de jongeren vragen of het gebruik van drugs en de Whatsapp-cultuur vooral speelt in hun regio, benoemen ze het als een groter, landelijk probleem. Maar dat de drugs in opkomst is in West-Friesland, bevestigen ze zonder twijfel. [signoff]]]>