Alles wordt duurder in 2019, ook de verkeersboetes

REGIO – U had het al wel kunnen raden, behalve dat de btw voor veel producten omhoog gaat, de premies voor de ziektekosten, duurdere energie, gaan ook de verkeersboetes omhoog, soms met enkele tientjes.

Verkeersboetes 2019: boetes overige verkeersovertredingen stijgen

Ook de boetes voor overige verkeersovertredingen die onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) vallen, stijgen in 2019. De overheid hanteert een verhoging van 5 euro bij geldsommen tot 100 euro en bij geldsommen vanaf 100 euro een verhoging van 10 euro. De nieuwe tarieven worden zodoende ook aangepast aan de ontwikkeling van de consumentenprijsindex. Om een paar voorbeelden te noemen: een mobiele telefoon tijdens het rijden vasthouden wordt volgend jaar 10 euro duurder: van 230 naar 240 euro. Veel 90 euro-boetes worden daarnaast in 2019 boetes van 95 euro. Een militaire colonne doorsnijden kost in 2018 bijvoorbeeld nog 90 euro en in 2019 stijgt dat naar 95 euro.

Ook de administratiekosten gaan omhoog volgens de persvoorlichter van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, in 2019 betaal je 9 euro per boete aan administratiekosten. De boete voor het niet handsfreebellen gaat van 230 naar 240 euro, en snelheidsovertredingen gaan ook met enkele euro’s omhoog.

Betalen in termijnen

Een betalingsregeling wordt in 2019 alleen standaard aangeboden bij verkeersboetes van op z’n minst 225 euro. Een betalingsregeling bij verkeersboetes onder de 225 euro kan alleen als aan strikte voorwaarden wordt voldaan. De overheid is van mening dat voorkomen moet worden dat mensen onder een bepaald inkomen in de schulden komen als zij door hun kleine portemonnee een verkeersboete niet kunnen betalen. Voor mensen die wel willen maar niet kunnen betalen moet ook een betalingsregeling mogelijk zijn voor boetes lager dan 225 euro als zij vallen onder de normen die gelden voor de bijstand.

Boete of dagvaarding?

Voor relatief kleine overtredingen krijg je in Nederland een boete. Overtredingen van de snelheid van meer dan 30 km/u (en op de snelweg met 40 km/u) vallen onder het strafrecht. Dit wordt vastgelegd bij de Justitiële Informatiedienst (voorheen werd dit strafblad genoemd). Zo’n overtreding levert een forse boete of een dagvaarding op. Is de overschrijding van de snelheid met 50 km/u of meer, dan vordert de politie bij een staande houding direct het rijbewijs in. Het OM of de rechter bepaalt daarna hoe lang je rijbewijs blijft ingehouden. Is de snelheidsovertreding echt heel fors, dan krijgt de bestuurder een onderzoek naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Dit gebeurt bij het CBR. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren. Deze maatregel komt naast de straf van de rechter.(Bron: Autorai)

Weten hoeveel hoger de verkeersboetes gaan worden? Klik hier

Reageer op dit onderwerp