Kabinet houdt knip stijfdicht voor bestrijding criminaliteit

REGIO – Dit vertelde premier Mark Rutte tijdens een interview die hij gaf aan NH Nieuws. Verschillende burgemeesters vroegen om meer ondersteuning omdat het grote criminaliteitsprobleem door beperkte bezetting niet goed kan worden aangepakt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Burgemeester Broertjes”]De politie moet heel veel doen, maar er zijn door eerdere bezuinigingen te weinig mensen voor. Dat moet veranderen[/penci_blockquote]

“Er worden al extra agenten aangenomen, er gaat al meer geld heen. Maar er is altijd de roep om nog meer, maar je moet keuzes maken in de schaarse middelen die we hebben. Dus we moeten eerste een succes van de huidige investering maken, en dan gaan we verder kijken”, aldus de premier.

Volgens burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en Pieter Broertjes van Hilversum is dat absoluut niet afdoende. Steeds vaker wordt criminaliteit lokaal bestreden. En burgemeesters hebben daarin een steeds grotere rol gekregen.

Iets waar ze lang niet allemaal op zitten te wachten, zo bleek eerder al uit onderzoek van NH Nieuws. En als dan vervolgens door gebrek aan capaciteit verdachten alweer snel op vrije voeten komen, is dat volgens de burgemeesters een slecht signaal. “De politie moet heel veel doen, maar er zijn door eerdere bezuinigingen te weinig mensen voor. Dat moet veranderen”, aldus Broertjes.

‘Minister van Justitie is er volop mee bezig’
Volgens de Zaanse burgemeester Hamming is het criminaliteitsprobleem in Noord-Holland groter dan nu in beeld is. En daarom doet hij een dringende oproep richting Den Haag voor meer ondersteuning.

“Minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid, red) is er volop mee bezig. Ook de politie en het OM zetten er vol op in. Daar moeten we veel aan doen”, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlands Zaken. Maar ook zij doet geen toezegging voor extra politie-inzet in de provincie.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp