De paardentram van Piet Kuin rijdt gratis tussen de deelnemende panden in Andijk-Oost.

Open Monumentendag in de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Op zaterdag 8 september zetten meer dan veertig monumenten en beeldbepalende panden in de gemeente Medemblik hun deuren open. Van 11 tot 17 uur is iedereen welkom in boerderijen, woningen en kerken, de toegang is gratis.  Begin september werd huis-aan-huis de Open Monumentendagkrant bezorgd. Deze krant ligt ook in alle deelnemende panden.

In Europa

Het thema van de Open Monumentendag 2018 is In Europa. Op een aantal locaties wordt aandacht besteed aan dit onderwerp. Zo hangen in de dorpskerk aan de Gouw in Opperdoes vakantiefoto’s. Inwoners van dat dorp en omgeving staan op de kiek met monumentale gebouwen in Europa. Een kleine thema-expositie is er in de Vier Weeskinderen in Medemblik over Ab ter Haar, een Medemblikker die in de jaren dertig van de vorige eeuw een avontuurlijke reis door Europa maakte.

In het woonhuis aan de Westerhaven 15 (Medemblik) ontmoet u schipper IJsbrand Noordstar in levende lijve! Hij was in de 18e eeuw eigenaar van het huis en bevoer de Europese zeeën. Onder de titel ‘Bommen en granaten!’ worden in de kelder enkele indrukwekkende archeologische vondsten getoond die zijn opgebaggerd uit de Westerhaven. In de Doopsgezinde kerk, Tuinstraat 7, wordt uitgelegd hoe en waarom Europese doopsgezinden op hun huidige woonplaatsen terecht zijn gekomen en hoe zij daar nu leven. Don Diego de Piemontel komt in hoogsteigen persoon naar kasteel Radboud. Deze Spaanse edelman verbleef hier  in 1589. Hoe hij in Medemblik terechtkwam, vertelt hij met verve.

In wijngaard Saalhof aan de Oosteinderweg in Wognum is bij goed weer is tussen de wijnranken muziek te horen van het koor De Wognummers onder leiding van Willem Saal. Dit koor vierde in het begin van de 19e eeuw triomfen in heel Europa.

Muziek

Tussen de monumenten in Andijk-Oost rijdt Piet Kuin met zijn paardentram, men mag gratis mee!  Vertrek op de hele en halve uren bij het Citroënmuseum en dan via boerderij Het Kerkeveld naar expositieruimte De Mantel, de Gereformeerde kerk en weer terug naar het Citroënmuseum.

In het Groene kerkje bespeelt Dirk Bakker tussen 12 en 13 uur het orgel, hij laat muziek uit Europa horen. In Theaterkerk Hemels in Twisk treedt het trio The call and the Answer. Er wordt gezongen en gespeeld op gitaar en mandoline in country-, folk- en blue grass-stijl. Ook in de Doopsgezinde kerk in hetzelfde dorp klinkt muziek: om 17 uur is er een concertje van het Twisker Koor met een muzikale rondreis door Europa.

Rondleidingen met gids zijn er in de Sint Werenfriduskerk in Wervershoof, kazuifels, boeken, oude vaandels en zilverwerk worden getoond. In het Witte Kerkje van Benningbroek organiseert de stichting Hyperion een expositie met als thema Verbinding. Er wordt werk tentoongesteld van Alexandra Konstantinovna met beelden, Erna Peereboom met schilderijen en Han McLellan-Verhoeven met een installatie.

Stolpen

In Wognum is de authentieke Westfriese boerderij aan de Westeinderweg te bezoeken. Deze stolp dateert in de kern uit de 17e eeuw. In de ruimte naast de dars zijn restanten te zien van een schouw met twee kaarsnissen uit de eerste helft van de 17e eeuw. Ook de groenste stolpboerderij van het dorp doet mee. Deze gave boerderij uit circa 1750 staat aan de Oude Gouw 24, hij is hoofdzakelijk van hout opgetrokken.

De Veermanshoeve pronkt aan de Vekenweg 1 in Sijbekarspel. Geen vee meer op stal, er wonen nu twee gezinnen. Tijdens de verbouwing zijn mooie, gave tegels en heel wat scherven uit 1650 gevonden. Op het Hogeland in Benningbroek staat de gelijknamige hoeve uit 1875. Ook daarvoor is hier altijd bewoning geweest vanwege de hogere ligging van het land. In de 16e eeuw zou hier een herenhuis hebben gestaan.

Aan de Bennemeersweg nummer 10 is de mooi opgeknapte stolp Jolandelijk te bezichtigen. In Twisk zetten nog twee boerderijen hun deuren open: Carpe Diem aan de Dorpsstraat 164  en de fraaie stolp aan het Westeinde 4 met klokgevel en paneeldeur. In Andijk is iedereen welkom bij de stolpboerderij van de familie Neefjes aan de Bangert 28. Deze stolp uit 1894 staat in een van de oudste gedeelten van Andijk. Aan de Rikkert staat een kloeke afgeleide normaalstolp uit 1877 met de naam Kerkeveld. Hier wordt een scala aan activiteiten georganiseerd waaronder maaien met de zeis en spinnen.

Open Monumentendag gemeente Medemblik, zaterdag 8 september van 11 tot 17 uur.

Entree gratis, iedereen is van harte welkom!