Platanen laten in de zomer vaak schors vallen om uitdroging tegen te gaan

Platanen laten schors vallen, maar dit is niet erg.

MEDEMBLIK – Op een aantal plekken in de gemeente Medemblik, bijvoorbeeld in Midwoud aan de Tripkouw, laten bomen hun schors vallen. De stukken schors zijn niet gevaarlijk. Maar waarom valt er nu extreem veel boomschors van de boom? Dat komt door de warme- en droge periode van de afgelopen maanden.

De bomen die hun schors laten vallen zijn platanen. Platanen kunnen goed tegen de droogte en groeien oorspronkelijk in landen rondom de Middellandse Zee. Ze vinden droog en warm weer heerlijk. Ieder jaar verliezen platanen hun schors. Dat zijn meestal kleine vlakjes van enkele vierkante centimeter. De bomen laten elke keer wat stukjes barst los. Vanwege de warmte en droogte gebeurt dit nu massaal. De bomen groeien letterlijk uit hun jasje. De stam wordt dikker en door de groei scheurt de barst. De schors komt op de grond terecht. Voor de meeste bomen is het slecht als ze hun barst verliezen, maar bij platanen is het een goed teken.

Bomen laten meer bladeren vallen door de droogte

Door de droogte laten bomen hun bladeren vallen. Bomen verdampen water via de bladeren. In een droge periode willen ze juist vocht vasthouden. Als bomen te weinig vocht opnemen, laten ze als redmiddel bladeren los. Bomen willen daarom blad kwijt. Hierdoor lijkt het op sommige plekken alsof het al herfst is. Dit is een natuurlijk proces.