Schematische weergave van een maansverduistering (Foto: Kuuke.nl)

Vrijdag is er een maansverduistering te zien

MEDEMBLIK – Aankomende vrijdag is er een volledige maansverduistering te zien in Nederland, om deze verduistering te zien moet je wel een plek opzoeken waar je vrij uitzicht hebt op de horizon. De maan komt namelijk niet heel hoog boven de horizon uit.

De verduistering begint rond 20.24 uur en rond 21.30 uur zal de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevinden. We zien dan een zogenaamde ‘bloedmaan’, de maan is dan rood van kleur.

Maar wat is nu eigenlijk een maansverduistering

Die vraag stelden wij aan Huub Scheenen, de man achter de website kuuke.nl, een website die zich volledig richt op sterrenbeelden en astronomie.  Huub legt uit dat: ,,Maansverduisteringen treden op als de schaduw van de Aarde het zonlicht blokkeert dat anders door de maan gereflecteerd zou worden. Er zijn drie soorten maansverduisteringen: totale maansverduisteringen, gedeeltelijke maansverduisteringen en penumbrale (maansverduistering in de bijschaduw van de Aarde) maansverduisteringen. De totale maansverduistering is het meest spectaculair om te zien want dan bedekt de schaduw van de Aarde de Maan volledig.

Volle maan

Een maansverduistering is alleen mogelijk als het volle maan is vertelt Scheenen verder. De maan en de aarde moeten samen met de zon perfect op 1 lijn staan, zodra dit niet het geval is zal er een volledige maansverduistering optreden.