“Internationale SUNday” bij sterrenwacht Orion

“Internationale SUNday” bij sterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL – Ook volkssterrenwacht Orion doet mee aan de “Internationale SUNday”, een jaarlijkse wereldwijd evenement om de Zon en de zonnewende te vieren! De juni-zonnewende is 21 juni (de langste dag), maar de “Internationale SUNday” is op zondag 24 juni. Alles staat in het teken van de Zon.

Bezoekers kunnen alles te weten komen over de Zon, onze dichtstbijzijnde ster. Op het dakterras van Volkssterrenwacht Orion staat de zonnetelescoop, spectrograaf en zonnewijzer. Met de zonnetelescoop kan er naar de zonnevlammen gekeken worden; de Zon kan hiermee veilig waargenomen worden; publiek ziet met eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water.

Met een spectrograaf rafel je samen met een medewerker van Orion het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog  En met de zonnewijzer kunnen bezoekers d..m.v. de stand van de Zon zelf de juiste tijd aflezen. In het planetarium zijn er speciale voorstellingen over de Zon. De Zon en zijn rol in het zonnestelsel staat daarin centraal. Hoe groot is de Zon, wat is de Zon, zijn er meer zonnen, waar bestaat de Zon uit zijn vragen die voorbijkomen.

De sterrenwacht is geopend voor publiek op 24 juni van 13.00 – 17.00 uur. Het programma is doorlopend, aanmelden hoeft niet.Je kunt dan ook gelijk de nieuw ingerichte vitrinekasten bewonderen en de tijdlijn, die d.m.v. prachtige afbeeldingen je meeneemt door de tijd vanaf de oerknal tot nu.

Locatie van Volkssterrenwacht Orion is aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel ( op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen in het natuur/recreatiegebied het Streekbos).

Reageer op dit onderwerp