Bewolkte start later meer ruimte voor de zon

MEDEMBLIK – Een bewolkte start van de woensdagochtend maar uit deze bewolking gaat geen neerslag vallen waardoor het tekort aan regenwater verder gaat oplopen. In de loop van de middag breekt de bewolking en komt de zon er vaker en vaker doorheen. De temperatuur loopt op naar 17 graden bij een vrij matige wind die uit het noorden tot noordwesten waait. In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar een graad of 11 en draait de wind naar het zuidwesten en voert dan warmere maar ook vochtigere lucht aan.

Een bewolkte donderdag

De wind draait naar de zuidwesthoek en voert warme maar ook direct een stuk vochtigere lucht aan zodat er ook bij ons af en toe wat lichte neerslag kan vallen. De middagtemperatuur loopt op naar een graad of 20 en de wind waait met een kracht van 4Bft. soms even doorzettend naar 5Bft. In de nacht naar vrijdag klaart het op en daalt het kwik naar 12 graden en draait de wind naar het westen.

Vrijdag start ook bewolkt maar de zon krijgt later in de ochtend de ruimte om te gaan schijnen. Overdag 20 graden bij een zwakke westelijke wind. In de nacht naar zaterdag daalt het kwik naar 13 graden.  Zaterdag en zondag vallen er soms een paar kleine buitjes waarbij zondag de meeste kans is op een enkele bui. Overdag temperaturen van 21 graden op zaterdag en 18 graden op zondag. De wind waait op zaterdag uit het westen en draait zondag naar het noordwesten en voert frissere lucht met zich mee van boven de Noordzee.

Kijken wij verder vooruit dan zien we dat juni zich prima houdt aan het langjarige gemiddelde met overdag temperaturen van 19 á 20 graden en in de nachten temperaturen van rond de 13 graden. Verder is het elke dag wel bewolkt maar krijgt ook de zon genoeg ruimte om te schijnen. Al met al een echte zomerse junimaand op de hoeveelheid neerslag na, die loopt verachter bij wat er normaal moet vallen.

De beoordeling door het KNMI

Vanaf vrijdag 15 juni zien we dat de bovenstroming meridionaal wordt door het uitzakken van kou op de Atlantische Oceaan met als gevolg een hoogtelaag. Tegen het weekeinde (16/17 juni) zien we dat dit laag boven de Britse Eilanden aankomen met als resultaat dat ons land te maken krijgt met een zuidwestelijke aanvoer van tamelijk zachte en vochtige lucht met vooral zaterdag op zondag kans op het overtrekken van een frontale zone. De bovenstroming vertoont de hele verdere periode een lopende golf (Rossbygolf) waarbij ruggen en troggen elkaar afwisselen. De verschillen in de clusters zitten nog steeds vooral in de timing van fase en grootte van de amplitudes van de planetaire golven. Er lijkt enige tekening in de aanvoerrichting te komen waarbij er een voorkeur is voor aanvoerrichting tussen N en NNO en een voorkeur van richting tussen ZW en NW, waarbij de laatste optie de meerderheid van EPS-leden vertegenwoordigt

Voor meer weer kijk je op de website van ons weerstation

Het weer voor de aankomende zeven dagen met bewolkte dagen maar ook ruimte voor de zon
Het weer voor de aankomende zeven dagen met bewolkte dagen maar ook ruimte voor de zon

 

Reageer op dit onderwerp