Demonstrerende tegenstanders van vliegveld Lelystad (Foto: NH Nieuws)

Lelystad Airport gaat geluidsoverlast testen

LELYSTAD – De zogenaamde belevingsvlucht die een Transavia-Boeing volgende week woensdag zal gaan maken om omwonenden van Lelystad Airport het geluid van een vliegtuig te laten ervaren, zal drie routes over Noord-Holland vliegen. In totaal staat er zeven ‘segmenten’ gepland.

Als alles volgens planning loopt zal Lelystad Airport in 2020 open worden gesteld voor vakantievluchten. De luchthaven is nu nog alleen geschikt voor ‘general aviation’, met andere woorden: sportvliegtuigen en zo nu en dan een zakenjet. Over twee jaar moet Lelystad klaar zijn om vliegtuigen zoals de Boeing 737 en de Airbus A320 te kunnen ontvangen, meldt NH Nieuws.

Lees ook: Minster over geluidsoverlast  Lelystad,”valt allemaal wel mee”

Omdat er veel weerstand in de omliggende provincies heerst, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een belevingsvlucht gepland om omwonenden te ‘wennen’ aan het geluid van een Boeing 737. Het toestel zal op woensdag 30 mei tussen 15.30 uur en uiterlijk 21.30 uur zeven routes vliegen waarbij het toestel laag over Lelystad Airport zal vliegen. Er daadwerkelijk landen zal de Boeing daar niet: op de luchthaven mogen deze vliegtuigtypes nog niet komen.

In Noord-Holland is ook al geprotesteerd tegen Lelystad Airport: inwoners van West-Friesland vrezen hinder van laagvliegende toestellen die vanaf de polderluchthaven in westelijke richting opstijgen. Zoals het ernaar uitziet, vliegt de Boeing die door Transavia beschikbaar wordt gesteld, in totaal drie keer over Noord-Holland: over de kop van de provincie en over West-Friesland.

Lees ook: Minister past vliegroutes Lelystad aan maar West-Friesland is de pineut

Aan boord van de Boeing zijn geen passagiers, waardoor het vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid minder lawaai zal maken vanwege het lagere gewicht. Om dat te compenseren wordt er meer brandstof meegenomen

Het ministerie houdt een slag om de arm wat betreft het doorgaan van de vlucht. Bij extreme weersomstandigheden gaat de vlucht niet door en zal er naar een nieuwe datum moeten worden gekeken.