De cruiseschepen buitendijks laten aanmeren in de nieuwe haven van Medemblik

Bewoners Oude Haven Medemblik schieten plan buitendijkse haven af.

MEDEMBLIK – De Witte Vloot Toerisme in Medemblik groeit snel, in twee jaar tijd is men van 35 schepen die de haven van Medemblik bezochten naar 100 schepen gegaan en als het de ondernemers in Medemblik ligt zal die snel stijgen naar zeker 250 schepen per jaar. Maar daar is achter het stadhuis nu geen ruimte voor en in de Oosterhaven van Medemblik mogen ze enkel bij stormwinden aanmeren.

Buitendijkse haven

De plannen van Gerard Manshanden om achter het stadhuis een nieuwe buitendijkse haven aan te leggen waar zonder problemen deze 250 cruiseschepen kunnen aanmeren en ook parkeerruimte voor zeker 450 parkeerplaatsen wordt gerealiseerd stuit op veel weerstand van de bewoners aan de Oude Haven zo bleek afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst over de Witte Vloot in Kasteel Radboud. Gerard Manshanden zelf zei al eerder dat met zijn plan in 1 klap alle problemen van parkeerruimte en de problemen die de cruisevaart nu hebben zijn opgelost.

Lees ook: Plannen voor cruiseschepen haven Medemblik klaar

Een extern bureau, Bureau Decisio, onderzoekt op dit moment welke mogelijkheden er zijn voor de stad Medemblik om meer toeristen naar het toeristenstadje te halen. Mocht Medemblik besluiten dat er minimaal 250 cruiseschepen per jaar naar het stadje komen dan levert die aan extra bestedingen ruim een miljoen euro op. 

In 2017 liet wethouder Harry Nederpelt al aan Medemblik Actueel weten dat er al veel plannen op tafel liggen maar dat eerst de deskundigen er goed naar moeten kijken voor er uberhaupt een beslissing kan worden genomen.

Lees ook: Medemblik straks het centrum van de cruisevaart

Een tweede probleem is de sluis bij Enkhuizen, deze is niet berekend op cruiseschepen van ruim 100 meter lang waardoor deze schepen via een omweg, de sluizen bij Lelystad, naar Medemblik moeten varen.

Reageer op dit onderwerp