meelmolen medemblik by drone

Klachten over drone boven huizen in Medemblik

MEDEMBLIK – Het stroomt nog net niet over met klachten over diverse drones die boven huizen in Medemblik vliegen maar sinds 1 week hebben wij er nu een 15-tal mogen ontvangen en allemaal met de vraag of dat wel mag met je drone boven huizen vliegen..  Het antwoord is simel en eenvoudig nee.

Waar mag een drone niet vliegen

Op dit moment is de regeling Modelvliegtuigen van toepassing. Je moet altijd direct de drone kunnen zien vanaf de plaats van besturing. Daarnaast mag een amateurvlieger volgens artikel 2 van deze wet niet: 

  • vliegen boven bebouwing; 
  • vliegen boven mensenmenigten;
  • vliegen boven wegen waar auto’s mogen rijden, met uitzondering van 30 km zones binnen de bebouwde kom en 60 km gebieden buiten de bebouwde kom; 
  • vliegen boven spoorlijnen; 
  • vliegen binnen een straal van 3 km van civiele- en militaire luchthavens; 
  • hoger dan 300 meter boven de grond of een object vliegen;
  • ‘s nachts vliegen. 

Eigenlijk kun je aan de hand hiervan al zien dat de politieverordening over de Tour de France al een overbodige maatregel is. Voor zover er geen bebouwing is zijn er wel veel mensen die komen kijken en wordt er over autowegen gefietst. Wil jij professioneel dronevlieger worden dan zul je een vliegbewijs moeten gaan halen. En moet je naar de Inspectie Leefomgeving en Transport om een vliegbewijs en ontheffing aan te vragen.

Privacy schending: mag een drone boven mijn tuin vliegen?

Doordat veel drones een camera aan boord hebben is er vaak eerder sprake van privacy schending dan vroeger. Iemand die in badkleding in de tuin bij een boerderij ligt te zonnen, had vroeger wel geluidsoverlast van een op afstand bestuurbaar vliegtuigje, maar wist dat zijn of haar privacy was gewaarborgd. 
Dit is met de moderne drones iets anders. Je weet niet of de drone boven je tuin wel of geen opnames maakt en wat er met de opnames gebeurt.

Alles over vliegen met een drone lees je ook bij SRK

Reageer op dit onderwerp