Verkiezingen – Lokale partijen krijgen voorkeur boven landelijke partijen

MEDEMBLIK – Een op de drie kiezers gaat op 21 maart op een lokale partij stemmen. Daarmee worden de lokale partijen (opnieuw) de grote winnaars van de raadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. In 2014 stemde nog 28 procent van de kiezers op een lokale partij, nu neigt 33 procent van de stemmers dat te gaan doen, volgens Binnenlands Bestuur.

Andere partij

Ook nu volgt het CDA met 11 procent als tweede en de VVD met 10 procent als derde partij. Een daling van respectievelijk 3 en 2 procent ten opzichte van de raadsverkiezingen 2014. Dat kan een onderschatting zijn. Kiezers die nu aangeven op een concurrerende partij te stemmen – zoals PVV, Forum voor Democratie (FvD), 50 Plus, SGP en ChristenUnie – kunnen dat in de praktijk niet altijd doen. Deze partijen doen niet in alle gemeenten mee, maar kiezers hebben toch aangegeven op die partijen te willen stemmen. Veel van deze kiezers zullen dus een andere partij moeten kiezen en komen dan vaak uit bij een lokale partij, CDA of VVD, stelt Peter Kanne van I&O Research. In Medemblik is de trend ook richting lokale partijen. GemeenteBelangen lijkt de grootste partij te gaan worden op de voet gevolgd door de VVD en de PvdA. [dyamar_poll id=”6″]]]>

Reageer op dit onderwerp