Een zegevierende Simon Schouten in Utrecht

Schaatsten: Simon Schouten spil in ruzie marathonschaatsen

WEISSENSEE/ANDIJK – Het liep behoorlijk uit de hand afgelopen zaterdag tijdens het Nederlands Kampioenschap Marathon op natuurijs in het Oostenrijkse Weissensee, er moesten zelfs rode kaarten aan te pas komen om de rust binnen het marathonpeleton weer tot bedaren te krijgen.

Spil in de ruzie de ploeg van Simon Schouten, Royal A-ware van trainer Jillert Anema die er van wordt beschuldigd Gary Hekman van AB Vakwerk expres van de baan te hebben gereden waarna de jury niets anders kon doen dan Simon Schouten én Arjan Stroetinga beiden een rode kaart geven, Stroetinga kreeg zelfs een tweede rode kaart en moest van de baan af omdat hij betrokken was bij een handgemeen met de rijders van AB-Vakwerk.

De teammanager van AB Vakwerk Teun Breedijk beschuldigd Jillert Anema er openlijk van de oorzaak te zijn van de al lang slepende ruzie tussen de beide teams.  Teun Breedijk zegt het ronduit schandalig te vinden dat Anema zijn schaatsers opdracht geeft om Hekman van de baan te rijden om zo kans te maken op de zege. Breedijk neemt zelfs het woordje stoppen in de mond omdat op deze manier wedstrijdschaatsen  niet meer mogelijk is zolang Royal A-ware zich op 1 persoon blijft richten en deze het schaatsen onmogelijk wil maken.

De scheidsrechtercommissie buigt zich over de rode kaarten die zijn uitgegeven, uitspraken wilden zij nog niet doen maar er is een kans dat de rijders met een rode kaart worden uitgesloten van de Alternatieve Elfstedentocht die volgende week wordt verreden.

Simon Schouten zag zijn naam niet terug in de uitslag, Hekman werd vijfde.