Oude gemeentehuis Wervershoof niet langer opgenomen in Erfgoedregister Noord-Holland

WERVERSHOOF – De gemeente Medemblik is van de ene op de andere dag 22 objecten die aanwezig waren in het erfgoedregister van Noord-Holland kwijt geraakt. Deze 22 objecten waaronder het monumentale oude gemeentehuis van Wervershoof zijn uit het erfgoedregister gehaald uit kader van de herijking van dit register.

Stichting Oud Wervershoof is boos

De Stichting Oud Wervershoof is boos over deze beslissing en stelt in een reactie op deze actie dat het afvoeren van deze belangrijke monumenten op zich al een kwalijke zaak is maar dat het niet zorgen voor een adequaat vervolg met sluitende afspraken met de gemeente is nog erger.

Voorzitter Gidus van de Swaluw zegt hierover: “Om er voor te zorgen dat deze monumenten qua bescherming niet in een vacuüm belanden en als het ware vogelvrij worden verklaard, menen wij dat u snel passende maatregelen moet nemen om te voorkomen dat de monumenten worden gesloopt of verbouwd. Ze hebben immers niet voor niets de monumentale bescherming gekregen, ze zijn belangrijk om te behouden!

Stichting Oud Wervershoof wil dan ook dat de gemeente Medemblik een eigen gemeentelijke monumentenlijst gaat opstellen waardoor deze monumenten beschermd zullen blijven voor de generaties na ons.

Anneke van der Geest van PW2010 reageert geschokt op dit besluit, “Schokkend, kwalijk, en de gemeente Medemblik moet absoluut in het verweer komen tegen deze kwalijke beslissing door de provincie. Het mag niet zo zijn dat een monument uit de vorige eeuw niet langer als een monument wordt gezien terwijl deze juist voor de generaties na ons wel als monument moet kunnen blijven worden gezien vanwege de architectuur en het beeldbepalend karakter van het gebouw.