Politiek: VVD en BAMM willen arbeidsmigranten bij bedrijven huisvesten

MEDEMBLIK – Vijf gedupeerde agrariërs overlegden donderdagavond 18 januari met de gemeenteraad van Medemblik over de aangescherpte regels voor huisvesting van arbeidsmigranten. Op initiatief van PWF besloot een raadsmeerderheid in december tot een aanpassing van het bestemmingsplan buitengebied, met als gevolg dat agrariërs minder m2 mogen gebruiken om hun werknemers te huisvesten op eigen terrein.

De agrariërs trokken aan de bel over het onverwachte besluit. Bouwplannen waarin soms al tienduizenden euro’s zijn geïnvesteerd kunnen plotsklaps in de ijskast. De VVD en BAMM waren tegen de aangescherpte regels en komen nu met een voorstel om dit besluit weer terug te draaien. VVD-raadslid Andrea van Langen: “Door die regels zijn ook de arbeidsmigranten de dupe, zij zouden juist betere woonomstandigheden krijgen maar dat wordt nu onmogelijk gemaakt.”

VVD en BAMM dienen op 1 februari een voorstel in dat de wethouder oproept zo snel mogelijk een wijziging voor te bereiden op het bestemmingsplan. Om het besluit terug te draaien is echter wel een raadsmeerderheid nodig voor het voorstel. Van Langen: “De vraag is nu wat doet de coalitie van CDA, Gemeentebelangen en D66 voor de gedupeerde ondernemers? “Met het voorstel wordt ook de evaluatie van het beleid versneld. Om de ondernemers in de tussenliggende periode toch enige zekerheid te bieden bereidt de VVD een initiatiefvoorstel voor.