Sport: Sjaak Bakker al jaren betrokken bij Kaagloop

WERVERSHOOF – IJsclub De Noord in Wervershoof verzorgt zondag 28 januari de 31e editie van de HUBO Kaagloop. Onder hardlopers is de loop geliefd vanwege het snelle en mooie parcours, met afstanden van 5 en 10 kilometer. De organisatie bestaat uit IJsclub De Noord in samenwerking met atletiekvereniging SAV.

“Omstreeks 1970, toen je nog nagewezen werd als je door het dorp hard liep, werd de eerste Kaagloop gehouden. Na de start volgde een rondje over het voetbalveld en vervolgens via het Kerkelaantje, de Dorpsstraat, de Zeeweg, de Kagerdijk en de Simon Koopmanstraat terug naar de Dorpsstraat naar de finish. Dus in tegenovergestelde richting van het huidige parcours en de deelnemers liepen toen maar één rondje”, vertelt Sjaak Bakker in de kantine de IJsclub, de Sjoerd Huisman Piste, Theo Koomenlaan 3 in Wervershoof. 
Nadat de loop een aantal jaren niet gehouden werd, pakten een aantal mensen het weer in 1980 en 1981 op, om vervolgens weer een aantal jaren van het toneel te verdwijnen. De draad werd 27 december 1987 weer opgepakt en IJsclub De Noord organiseerde, in samenwerking met atletiekvereniging S.A.V., wederom de Kaagloop. Vanaf die datum werd het een officiële wedstrijdloop van tien kilometer wedstrijdloop. “De loop in 1987 was een memorabele editie, want het was nog volledig winter. We hadden op zaterdag nog een toertocht op het IJsselmeer en zondags moesten we met veel vrijwilligers de straten zoveel mogelijk sneeuwvrij maken. Het was een heroïsche strijd met dat winterweer en af en toe sneeuwbuien uit het noordoosten”, herinnert Sjaak zich.

Sportieve dag

De Kaagloop begon als wedstrijd voor zowel de serieuze hardloper, als de recreant. “Dit is eigenlijk nog steeds de combinatie die we als organisatie zoeken, want uiteindelijk vinden we het gewoon het mooiste dat zoveel mogelijk mensen een mooie sportieve dag hebben”, aldus de voorzitter. “Dit zie je ook terug in het parcours, want de liefhebber krijgt een mooie combinatie van West-Friese Omringdijk en een karakteristiek dorp. De wedstrijdloper waardeert dit al jaren, omdat het een snel, verhard parcours is. Een mooie gelegenheid de persoonlijke records aan te scherpen.” Dat het snelle parcours in trek is, blijkt wel uit de grote deelname de laatste jaren. Het record is scherp bij zowel de heren als de dames. “Bij de heren staat deze sinds 1992 met 31:08 op naam van Dick Tesselaar en bij de dames op sinds 2010 op naam van Ilse Pol in 35:11.”

Kinderloop

“Een passie voor sporten ontwikkelen kan niet vroeg genoeg beginnen. We hebben daarom ook dit jaar voor basisschool kinderen de kinderloop. Dit stimuleert sporten in het algemeen en wie weet wat voor moois er uit ontstaat voor sportend West-Friesland. De jeugd heeft immers de toekomst”, vindt Sjaak. De organisatie is sinds enkele weken weer aan de slag, want er moeten nog een aantal zaken worden geregeld. “We willen het gewoon voor iedereen zo goed mogelijk organiseren en worden daarin steeds een beetje beter. Op de dag zelf leunen we op veel vrijwilligers. Ik vind het mooi dat deze mensen altijd maar weer klaar staan. Ook is het fijn dat steeds meer bedrijven in de regio een sponsorbijdrage leveren. Dit biedt ons meer mogelijkheden om het steeds beter te doen.” 

Categorieën

Bij de 10 kilometer wedstrijdloop strijden de deelnemers in verschillende categorieën: mannen jonger dan 40 jaar, tussen 40 en 55 jaar en ouder dan 55 jaar; vrouwen jonger dan 35 jaar en ouder dan 35 jaar. “Een leuke aanvulling op de reguliere categorieën is de trofee voor de snelste Wervershover, man en vrouw. Die staat bij de oud winnaars vaak op een bijzonder plekje.”

Inschrijven

Wie mee wil doen met de Kaagloop, kan zich tot en met vrijdag 26 januari online inschrijven. Dat kan ook op de dag zelf tot circa 11.00 uur in de kantine van voetbalvereniging VVW, ook aan de Theo Koomenlaan. Deelname kost 6 euro bij online inschrijven, 7,50 euro in de kantine. 
Alle informatie en praktische zaken zijn te vinden op www.kaagloop.nl.